Aamukahvit pääkaupunkiseudun kuntien Ekokompassin parissa

Pääkaupunkiseudun kuntien Ekokompassin ja ekotukitoiminnan yhteisillä aamukahveilla 9.12.2020 aiheena oli sitoutuminen yksilönä ja organisaationa. Aamukahvin keitti tällä kertaa jokainen itse, mutta muutoin yli 80 ympäristövastaavaa ja ekotukihenkilöä kuunteli kuin yhtenä korvana aamun puhujia etäyhteyden välityksellä

Tilaisuuden aluksi Sanna Hyyhö Vantaan Työterveys Oy:stä kertoi muutoksen tekemisen ja neuvojen vastaanottamisen vaikeudesta ihmismielelle. Muutos voi olla vaikeaa jopa silloin, kun oma turvallisuus ja terveys ovat kyseessä. Sanna muistutti, että lähes kaikki haluavat ympäristökriisin ratkeavan ja monet ovat tehneet päätöksiä muuttaa toimintaansa. Hän kannusti ympäristövastaavia olemaan empaattisia paitsi muita myös itseään kohtaan sekä huolehtimaan omista voimavaroistaan silloinkin, kun muutoksen aikaansaaminen tuntuu hitaalta.

Annukka Kokkonen kuvaili myönteisiä esimerkkejä siitä, miten ympäristövastuuseen voi kannustaa. Helsingin Soten oma Ilmianna työpaikan ekoteko! -kampanja on tuottanut useita esimerkkejä kestävistä ratkaisuista työn arjessa, kuten pestävät ruokalaput vanhuksille ja yhteisöpuutarha mielenterveyskuntoutujille.

Tiia Vainio kertoi Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy:n johdon vahvan sitoutumisen onnistuneen tarjoamalla johdolle koulutusta ja osoittamalla ympäristövastaavien oman innostuksen sekä raportoimalla ympäristötyön edistymisestä. Sitoutunut johto on puolestaan lisännyt ympäristövastuun painoarvoa ja antanut resursseja ympäristötyöhön.

Marika Nyyssönen kertoi ympäristöohjelman Hekassa kehittyneen varsin laajasta ja yksityiskohtaisesta ennen kaikkea selkeästi viestittäväksi. Ympäristötavoitteiden ja -tekojen näkyväksi tekemisen on Hekassa todettu olevan tärkein avain henkilökunnan sitoutumiseen ja hyviin tuloksiin. Ympäristönäkökulma onkin mukana lähes jokaisessa koulutuksessa.

Meri Mathlin kertoi ekotukitoiminnan ja Ekokompassin toimivasta yhteensovittamisesta Palvelukeskus Helsingissä. Palvelukeskus on käynnistänyt vastuullisuuden koordinointiryhmän toiminnan, ja henkilöstön kanssa ympäristötavoitteet viedään hyvin konkreettiselle arjen tasolle. Työn tuloksista, kuten ilmastoystävällisestä ruokalistasta, viestitään näkyvästi myös asiakkaille.

Lämmin kiitos puhujille ja kaikille osallistujille. Ihanaa joulun odotusta!

Comments are closed.