Ympäristöjärjestelmän rakentaminen – näin se hoituu

Alkukartoitus
Ympäristöjärjestelmän rakentaminen aloitetaan tekemällä Ekokompassin asiantuntijan avulla alkukartoitus, jonka tarkoituksena on antaa kuva nykytilasta. Alkukartoitusta käytetään pohjana oman toiminna kannalta merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamisessa sekä tavoitteiden ja toimenpiteiden suunnittelussa.


Ekokompassi-asiantuntija
Ekokompassin käyttäjä saa tuekseen oman asiantuntijan. Ensimmäisellä asiantuntijatapaamisella käydään läpi alkukartoituslomake, tehdään projektisuunnitelma Ekokompassin rakentamisesta sekä määritellään, ketkä ovat ympäristöasioissa organisaation avainhenkilöitä. Organisaatio nimeää ympäristövastaavan, joka toimii Ekokompassi-yhteyshenkilönä.
Ympäristövaikutusten pisteytys
Ympäristövaikutusten pisteytys tehdään Ekokompassi-asiantuntijan kanssa yhdessä keskustellen alkukartoituksen pohjalta. Keskeistä on tunnistaa ja arvioida, mitkä ovat toiminnan merkittävimmät ympäristövaikutukset ja organisaation mahdollisuudet vaikuttaa niihin. Näin löydetään osa-alueet, joihin ympäristötyössä kannattaa keskittyä.


Tavoitteet ja toimenpiteet
Ympäristöohjelma on suunnitelma konkreettisten toimenpiteiden toteuttamiseksi. Ympäristöohjelmaan kirjataan konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Tavoitteet valitaan ympäristövaikutusten pisteytyksen pohjalta.
Ohjelma tehdään Ekokompassi-asiantuntijan tuella ja asiantuntija hyväksyy valmiin ohjelman.
Ympäristöohjelman toteuttaminen
Organisaatio toteuttaa valmista ympäristöohjelmaansa keskimäärin puolesta vuodesta vuoteen ennen auditointia. Tänä aikana käynnistetään ja toteutetaan toimenpiteitä ohjelmassa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi


Auditointi
Auditoinnilla Ekokompassi-auditoija tarkistaa, täyttyvätkö Ekokompassin 10 kriteeriä organisaation toiminnassa. Auditoinnilla on mahdollisuus saada vielä uusia näkökulmia ja ideoita ympäristövastuuseen. Auditointiin valmistautuessaan organisaatio raportoi ensimmäisen kerran työn etenemisestä.
Ekokompassi-sertifikaatti
Hyväksytyn auditoinnin jälkeen organisaatio saa käyttöönsä sertifikaatin ja oikeuden käyttää Ekokompassi-tunnusta. Ekokompassi-sertifikaatti on tunnustus konkreettisesta ympäristötyöstä. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta kerrallaan, edellyttäen, että Ekokompassin 10 kriteeriä noudatetaan.


Vuosiraportointi
Ekokompassi-järjestelmä auditoidaan kolmen vuoden välein. Välivuosina raportoidaan työn etenemisestä, viestitään siitä myös omalle henkilökunnalle ja päivitetään ympäristöohjelma.
“Yrittäjän näkökulmasta Ekokompassi oli hyvin sujuva kokonaisuus ja erityisesti palveluun sisältyvä asiantuntija-apu teki työstä helppoa”
Jussi Turunen, Saimaan sisäilma
Ympäristöjärjestelmän tueksi:

Lisäpalvelut ja koulutus
Ekokompassilta saat myös räätälöityä koulutusta ja muita lisäpalveluita käytännön ympäristötyöhösi. Ota meihin yhteyttä ja räätälöimme sinulle sopivat lisäpalvelut ympäristöohjelmasi tueksi.

Vastuullisuusviestintä
Vastuullisuusviestintä viimeistelee vaikuttavan ympäristötyön. Tarjoamme asiakkaidemme ympäristöohjelman tueksi myös ympäristöviestinnän lisäpalveluita.