Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Mitä eroa on Ekokompassilla ja ISO 14001 –standardin mukaisella ympäristöjärjestelmällä?

ISO 14001 –standardi keskittyy prosessien ja toimintamallien kehittämiseen – toimija rakentaa itsenäisesti itselleen järjestelmän standardin mukaisesti. Ekokompassi pohjautuu kansainvälisiin standardeihin kuten ISO14001, mutta se on kehitetty käytännönläheiseksi, pk-yritysten tarpeisiin ja resursseihin sopivaksi – rakentamiseen saa valmiit työkalut sekä oman asiantuntijan, ja se keskittyy konkreettisiin toimenpiteisiin. Ekokompassi tukee hyvin myös matkaa kohti ISO14001-standardin käyttöönottoa.

Mitä eroa on ympäristöjärjestelmällä ja ympäristömerkillä?

Ympäristöjärjestelmää käyttävä toimija sitoutuu paitsi järjestelmän kriteereihin myös jatkuvaan parantamiseen. Vuosittainen suunnittelu ja tulosten seuraaminen ovat tärkeässä asemassa. Ympäristöjärjestelmiä ovat esimerkiksi Ekokompassi, Green Office ja ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjärjestelmä.
Ympäristömerkki on osoitus kriteerien täyttymisestä merkin myöntämisen hetkellä. Merkin myöntäjä usein kannustaa jatkuvaan parantamiseen kriteerejä säännöllisesti kiristämällä. Ympäristömerkkejä ovat esimerkiksi Joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki ja Avainlippu.

Olemme tehneet ympäristötyötä jo pitkään, mitä hyötyä Ekokompassista meille voisi olla?

Ekokompassi-ympäristöohjelman perusta on organisaation nykytila. Sertifikaatin myöntämisen jälkeen sitoudutaan jatkuvaan parantamiseen ympäristöasioissa. Sertifikaatin avulla on myös helppo tehdä jo tehtyä ympäristötyötä näkyväksi ja saada etumatkaa esimerkiksi tarjouskilpailuihin. Lisäksi saatte asiantuntijan käyttöönne sekä ajankohtaisen tiedon ympäristötyönne tueksi – järjestämme asiakkaillemme ilmaisia koulutuksia ajankohtaisiin teemoihin liittyen (mm. monimuotoisuus, kompensaatiot, hiilijalanjälki ja -kädenjälki)

Voiko Ekokompassi-sertifikaatin saada toiminnalle, jolla on haitallisia ympäristövaikutuksia?

Kyllä voi. Ympäristöjärjestelmän avulla toiminnan haitallisia ympäristövaikutuksia pienennetään ja hallitaan. Ympäristösertifikaatti kertoo sitoutumisesta jatkuvaan parantamiseen.

Mitä Ekokompassi maksaa?

Hinta riippuu organisaation koosta, hinnasto löytyy verkkosivuiltamme. Määrittelemme lopullisen hinnan aina tarjouspyynnön perusteella.

Mitä rakentamismaksulla saa?

Hintaan sisältyy asiantuntijamme tuki ympäristöjärjestelmän rakentamiseen, raportointijärjestelmä ja muut työkalut toiminnan kehittämiseen sekä Ekokompassi-ympäristösertifikaatti viestintämateriaaleineen. Lisäksi järjestämme ilmaisia koulutuksia/webinaareja asiakkaillemme.

Mitä vuosimaksulla saa?

Sertifikaatin myöntämisen jälkeenkin saatavillanne on asiantuntijamme tuki ympäristöohjelman ylläpitoon. Hintaan sisältyy lisäksi seuranta-auditointi kolmen vuoden välein.

Kuinka moni käyttää Ekokompassia?

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää käyttää toimintansa kehittämiseen jo lähes 300 organisaatiota. Tutustu asiakkaidemme työhön täällä.

Kenelle Ekokompassi on saatavilla?

Ekokompassi on valtakunnallinen sertifikaatti joka on saatavilla koko Suomessa. Ympäristöohjelma räätälöidään toimialaan ja kokoluokkaan sopivaksi.

Voiko Ekokompassi-tunnuksen ostaa?

Ekokompassi-tunnuksen saa käyttöönsä organisaatio, joka rakentaa tuellamme ympäristöohjelman ja noudattaa Ekokompassin 10 kriteeriä. Auditoinnissa ulkopuolinen taho tarkastaa, että kriteerit täyttyvät.

Miten pääsemme mukaan?

Mukaan pääsette jättämällä tarjouspyyntö tai ottamalla meihin yhteyttä.

Pitääkö toiminnan olla ”vihreää”, jotta voi saada Ekokompassi-sertifikaatin?

Ei tarvitse. Ekokompassi räätälöidään organisaation nykytarpeisiin, tärkeää on oman toiminnan kehittäminen, ympäristövaikutusten pienentäminen ja positiivisen kädenjäljen lisääminen omaan toimintaympäristöön. Mitä suuremmat vaikutukset, sitä suurempi potentiaali on saada aikaan merkittäviä vaikutuksia.

Mitä eroa on Ekokompassilla, Green Officella tai Green Keyllä?

Ekokompassi soveltuu kaikille toimialoille ja kaiken kokoisille pk-yrityksille ja organisaatioille ja siinä pureudutaan toimintaan kokonaisvaltaisesti. Green Office on nimensä mukaisesti toimistoille, ja Green Key majoitustoiminnalle suunnattu ympäristöohjelma.

Kysy lisää Ekokompassista

“Erityisesti palveluun sisältyvä asiantuntija-apu teki työstä helppoa ja yhdessä asiantuntijan kanssa löydettiin parhaat käytännöt.”

Jussi Turunen, toimitusjohtaja, Saimaan Sisäilma

Lataa Ekokompassi-opas

Lataa ilmainen opas ja tutustu Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän rakentamiseen.

Lataa opas »


Ekokompassi ympäristöohjelma-template

Lataa ilmainen mallipohja ympäristöohjelmalle

Ympäristöohjelma toiminan kehittämisen työkaluna

Lataa pohja »