Vastuullisuus ei ole lisäkustannus tai erillinen osa liiketoimintaa. Päinvastoin. Sen avulla tehdään säästöjä, toteaa Sanna Lehtinen, Arkea Oy:n palvelujohtaja.
Arjen palvelut ovat Arkea Oy:n perusbisnes. Se tarjoaa kiinteistö-, siivous- ja ruokapalveluita noin 20 paikkakunnalla. Työntekijöitä Arkea Oy:llä on lähes 600. Ekokompassin ympäristöohjelma otettiin käyttöön alkuvuodesta.
– Vastuullisuus näkyy meillä ihan kaikessa, kertoo palvelujohtaja Sanna Lehtinen. Arkeassa nähdään, että ympäristötyö ei ole erillisiä ekotekoja, vaan ne on leivottu sisään kaikkeen perustoimintaan, jokaiseen työpäivään.
– Ympäristöohjelma on lähtenyt vauhdilla rullaamaan. Olemme saaneet aikaiseksi paljon hyvää lyhyessä ajassa, tässä on henki mukana.
Vastuullisuus on kilpailuetu
– Maailma on muuttumassa, toteaa Sanna Lehtinen. Vastuullinen toiminta on jo pakollinen osa liiketoimintaa – ja selkeä kilpailuetu, jonka merkitys kasvaa koko ajan.
– Asiakkaamme vaativat meiltä vastuullisuutta ja samaa me vaadimme omilta alihankkijoiltamme.
Vaateita alkaa jo olemaan sekä julkisen että yksityisen sektorin kilpailutuksissa ja usein edellytetään myös auditoitua ympäristöohjelmaa. Ekokompassi-ympäristösertifikaatilla on arvoa kilpailutuksissa.
-Asiakkaamme vaativat meiltä vastuullisuutta ja samaa me vaadimme omilta alihankkijoiltamme.
Sanna Lehtinen, PALVELUJOHTAJA, Arkea Oy
– Ympäristösertifikaattia ei tarvitse selitellä, sillä se todentaa, että olemme vastuullinen kumppani, kertoo Sanna.
Ekokompassin ympäristöohjelma on nyt rakennettu Arkea Oy:n kiinteistö- ja siivouspalveluille ja yritys on viittä vaille valmiina auditointiin. Hyväksytystä auditoinnista yritys saa Ekokompassi-ympäristösertifikaatin.
Ympäristötyö tuo säästöjä
– Raha toki ratkaisee ja kilpailutuksissa hinta, laatu ja palvelukokonaisuus menevät vielä vastuullisuuden edelle. Mutta ympäristötyö ei ole mikään lisäkustannus tai erillinen osa bisnestä. Päinvastoin. Sen avulla tehdään myös säästöjä, toteaa Sanna.
– Ekokompassin ympäristöohjelman myötä olemme alkaneet tarkastella toimintoja pala palalta ja sen myötä säästäneet kokonaiskustannuksissa.
Arkeassa pyritään ostamaan vain tarpeeseen, vähentämään hävikkiä ja ylijäämää ja tekemään asioita tehokkaammin.
Ympäristötyö ei ole mikään lisäkustannus tai erillinen osa bisnestä. Päinvastoin. Sen avulla tehdään myös säästöjä.
Sanna Lehtinen, PALVELUJOHTAJA, Arkea Oy
Arjen sankarit
Mitä ympäristötyö sitten tarkoittaa tavallisena työpäivänä?
– Ihan samalla vaivalla voi tehdä asiat ympäristöystävällisesti, toteaa Tuomas Alijoki, Arkea Oy:n viestintäpäällikkö. Suosimme ympäristömerkittyjä siivousaineita, emme käytä ympäristölle haitallisia kemikaaleja, lajittelemme jätteet huolellisesti, seuraamme ja vähennämme hävikkiä.
Kaikki lähtee huolellisesta työn suunnittelusta ja ohjauksesta. Esimerkiksi työkoneita on optimimäärä, niiden käyttöastetta arvioidaan jatkuvasti ja sijoituspaikat mietitään etukäteen. Näin saadaan myös säästöjä esimerkiksi polttoainekustannuksissa. Arkean arjessa on paljon pieniä valintoja, joilla voi tehdä hyvää luonnolle. Henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti toimimaan ympäristöohjelman mukaisesti, sekä rohkaistaan tekemään ympäristöhavaintoja; ilmoittamaan vaikkapa vesivuodoista tai puutteellisesta jätteenkäsittelystä.
– Ihmiset suhtautuvat meillä tosi hyvin ympäristöohjelmaan. Tämä koetaan tärkeänä asiana.
Vastuullisuus on myös imagokysymys
– Itse ohjelman rakentaminen on sujunut tosi kivuttomasti. Ekokompassi sopii meille mainiosti. Vaikka ollaan tehty jo paljon oikeita asioita, nyt saatiin kaikki kirjoihin ja kansiin, ja ympäristötyö on entistä tavoitteellisempaa, kertoo Tuomas. Arkea Oy otti käyttöön myös Ekokompassin viestintäpaketin.
– Saimme asiantuntijan auttamaan myös viestinnässä. Olemme yhdessä miettineet vastuullisuusviestinnän kokonaisuutta ja tehneet muun muassa vuosisuunnitelmaa. Oma työ on helpottunut tosi paljon: nyt on enemmän kättä pidempää, faktoja ja suunnitelmia.
Roomaa ei rakennettu viikossa. Ympäristöohjelmankin voi palastella: seuraavaksi kohteena on Arkean ruokapalvelu.
Mietimme koko ajan, mitä seuraavaksi, kertoo Tuomas.