Näin otat 10 askelta ympäristösertifikaattiin

Ympäristösertifikaatin tehtävä on näyttää toteen organisaation konkreettista ympäristötyötä. Se todentaa, että teette käytännön toiminnassanne ympäristötekoja, joilla on tavoitteet, aikataulut ja seuranta.  

Ekokompassi-ympäristösertifikaatti on osa yritysten ympäristöjärjestelmää, joka on kehitetty kansainvälisen ISO14001-standardin pohjalta sopimaan suomalaisille pk-yrityksille. Järjestelmän omistaa Suomen vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö, Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Ekokompassi-sertifikaatti myönnetään, kun olette luoneet avullamme ympäristöohjelman tavoitteineen ja käytännön toimenpiteineen. Se vaatii kolme askelta: kartoitatte organisaationne ympäristövaikutukset, edistätte ympäristöohjelman tavoitteita ja seuraatte niiden toteutumista, sekä läpäisette kolmannen osapuolen tekemän auditoinnin. Ulkopuolinen taho auditoi ympäristösertifikaatin kolmen vuoden välein, mikä takaa työnne laadun ja luotettavuuden.

Toimialariippumattoman Ekokompassi-ympäristösertifikaatin avulla organisaatio saa arvostetun, ulkopuolisen tunnustuksen toteuttamastaan ympäristötyöstä. Sertifikaatista on etua yhä useampien alojen tarjouskilpailuissa, kun ympäristötavoitteita ja kriteereitä tiukennetaan. Viimeisenä, tärkeimpänä sertifioidussa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmässä saatte oman asiantuntijan, jonka avulla kartoitatte ne olennaisimmat osa-alueet missä ympäristövaikutuksia syntyy, luotte tehokkaan käytännön toimenpidesuunnitelman niiden vähentämiseksi ja jalkautatte sen organisaatioon.

Sertifioinnilla voimme todentaa ympäristövastuullisuutemme ja osoittaa laaduntuottokykymme.

MTB-Siivouspalvelut, ympäristövastaava Nea Backström

Ekokompassin 10 kriteeriä, joilla organisaatiosi saa ympäristösertifikaatin

Ekokompassi-sertifikaatti perustuu 10 kriteeriin, jotka täyttyvät seuraamalla ympäristöjärjestelmän rakentamisprosessia. Nimetty asiantuntijanne on organisaationne oppaana koko rakentamisen ajan. Tavoitteiden asettaminen ja seuranta on vaivatonta, sillä saat meiltä myös käytännön työkalut ympäristötyön johtamiseen. 

1. Ympäristöasioiden hallinnan nykytilan kartoittaminen ja kehitysmahdollisuudet 

Sertifioinnin ensimmäinen askel on organisaation nykytilan kartoitus eri ympäristövastuun osa-alueilla. Tämän pohjalta tiedämme, millaiset lähtökohdat organisaatiollanne on ympäristötyölle sekä pohdimme alustavasti, millaisia kehitysmahdollisuuksia eri osa-alueilla on.

“Räätälöimme ympäristöohjelman aina organisaatiokohtaisesti, minkä ansiosta ympäristötyö on kaikista tehokkainta.” 

2. Merkittävimmät ympäristövastuun osa-alueet

Ympäristövastuun osa-alueiden pisteytyksen avulla löydämme toimintanne kannalta oleelliset asiat, joihin ympäristötyössä kannattaa erityisesti keskittyä. Pisteytyksen tulokset ohjaavat ympäristöohjelman rakentamista ja varmistavat, että sen avulla tehtävä työ on mahdollisimman vaikuttavaa ympäristövaikutusten pienentämiseksi.

3. Ympäristölainsäädäntö 

Ekokompassin kattava lakilista tarjoaa käytännön työkalun, jonka avulla tunnistatte ympäristölainsäädännön keskeisiä vaatimuksia ja seuraatte niiden toteutumista. Pidämme yllä ajantasaista lakilistaa ja koulutamme organisaatiotanne lainsäädännön muutoksista. Lisäksi tarjoamme kemikaaliluettelon ja ohjeistamme vaarallisen jätteen kirjanpidossa sekä siirtoasiakirjojen laatimisessa.

4. Ympäristöasiat huomioidaan toimintatavoissa 

Ympäristöjärjestelmän rakentamisen aikana pidetään huoli siitä, että organisaationne osaa toimia ympäristön kannalta asianmukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi jätteiden oikeaa lajittelua sekä vaarallisten jätteiden ja kemikaalien turvallista varastointia.

Koko porukkamme alkoi kiinnittää huomioita ympäristöasioihin

Hotelli Nuuksio Oy

5. Ympäristöohjelma 

Organisaationne laatii asiantuntijanne avulla ympäristöohjelman, joka sisältää tavoitteet ja toimenpiteet ympäristövaikutustenne pienentämiseksi. Ympäristöohjelmaa päivitetään vuosittain, ja tavoitteet tarkastetaan vähintään vuosittain ja ennen kolmen vuoden välein tehtävää auditointia. Ympäristöohjelma sisältää mm. ympäristötyönne tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet, vastuuhenkilöt, tavoiteaikataulut sekä mahdollisia mittareita. Ohjelma päivitetään Oma Ekokompassi-verkkopalveluun, josta sen edistymistä on helppo seurata.

6. Jatkuva ylläpito ja raportointi 

Ekokompassi-yhteyshenkilö tai ympäristötiimi päivittää valitsemanne mittarit sekä tiedot ympäristötyönne edistymisestä Oma Ekokompassi-verkkopalveluun. Tämän ansiosta ympäristöohjelman toteutumista ja mittareiden kehitystä on helppo seurata, ja se toimii itsessään myös raportoinnin työkaluna – eli mitään erillistä raporttia ei Ekokompassille tarvitse tehdä!  

7. Johto sitoutuu ympäristötyöhön

Organisaatiolle nimetään Ekokompassi-yhteyshenkilö, jolla on johdon valtuutus ja tuki edistää ympäristötyötä. Mikäli mahdollista, johdon osallistumisen lisäksi ympäristötyöhön osallistetaan kokonainen tiimi. Ympäristöasiat huomioidaan organisaation päätöksenteossa.

Organisaatio laatii ympäristölupauksen, jossa kerrotaan ympäristötyön tärkeimmät tavoitteet ja sitoudutaan kehittämään toimintaa jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti.

8. Ympäristöasioista viestitään sisäisesti 

Ympäristötyön tavoitteista, toimenpiteistä ja käytänteistä viestitään henkilöstöllenne säännöllisesti. Tätä varten laaditaan sisäisen viestinnän suunnitelma, jota toteuttamalla huolehditaan siitä, että henkilöstönne osaa toimia omissa työtehtävissään organisaation ympäristötyötä tukevalla tavalla. Tarjoamme materiaalia ja tukea koulutuksiin. 

9. Ympäristötyöstä viestitään ulkoisesti

Ympäristöohjelman tavoitteista ja edistymisestä viestitään julkisesti ja säännöllisesti. Tässä auttaa ulkoisen viestinnän suunnitelma, jossa määritellään viestinnän tavoitteet ja toimenpiteet. Organisaatio myös julkaisee Ekokompassi-työn aikana laatimansa ympäristölupauksen. 

Paras hyöty on, jos joku hyväksi havaittu ympäristöä säästävä toimintamalli saadaan otettua käyttöön laajalti ympäristöohjelman kautta.

Helsingin kaupunki

10. Toiminnan arviointi ja kehittäminen sisäisten ja ulkoisten auditointien avulla

Ympäristötyön laatua ylläpidetään vuosittaisilla sisäisillä auditoinneilla, joissa tarkistetaan mm. ympäristöjärjestelmän lomakkeiden ajantasaisuus. Tässä auttaa Ekokompassin tarjoama sisäisen auditoinnin tsekkilista. Lisäksi huolehditaan, että ympäristösertifikaatti on jatkuvasti voimassa tilaamalla kolmen vuoden välein toteutettava ulkoinen auditointi hyvissä ajoin ennen sertifikaatin raukeamista.

Saimme selkeän suunnitelman, miten lähdemme parantamaan toimintaamme entisestään ja mitä mittareita meidän kannattaa lähteä rakentamaan.

A to B Finland Oy
Haluatko tietää, miten Ekokompassi soveltuu teille?

Lataa ilmainen opas!

Helppokäyttöiset, valmiit työkalut ympäristötyöhön kaikilla toimialoilla

Uusimmat artikkelit