Osallistava ympäristötyö sitouttaa koko työyhteisön toimimaan vastuullisesti Lintsillä

Ympäristömyönteisyys on vahvistunut Linnanmäen Huvipuiston henkilöstön parissa Ekokompassin myötä. Kestävän kehityksen periaatteet ovat iskostuneet hupimestareiden toimintaan, ja jatkuvan parantamisen rutiinista on tullut huvipuiston ympäristövastuun lähtökohta.

Linnanmäen kulttuurissa vastuullisuus on läpileikkaava arvo. Se näkyy ennen kaikkea sosiaalisena vastuuna, sillä Lasten Päivän Säätiö kerää varoja lastensuojelutyölle pyörittämällä huvipuistoa. Yhtä lailla ympäristövastuusta on tullut Linnanmäelle entistä merkittävämpi osa-alue viime vuosina.

– Linnanmäen menestys pohjautuu siihen, että onnistumme yhdessä. Hupimestarimme haluavat tehdä näkyviä ympäristötekoja. Toimimalla vastuullisesti varmistamme, että huvittelu jatkuu hupipolvelta toiselle, toteaa turvallisuus-, vastuullisuus- ja tapahtumajohtaja Satu Orismaa.

Linnanmäen tavoitteena on tuottaa riemua ja hyvää mieltä asiakkailleen. Orismaan mielestä on palkitsevaa, että huvipuisto pystyy tarjoamaan kävijöilleen iloisen päivän kestävästi. Linnanmäki sai Ekokompassi-sertifikaatin vuonna 2022, mikä on tehnyt ympäristötyöstä aiempaa näkyvämpää.

– Ekokompassi on tarjonnut meille liiketoimintalähtöisen ja monipuolisen ympäristöjärjestelmän, joka on kehitetty ISO 14001 -standardin pohjalta. Järjestelmä tukee toimintaamme kokonaisvaltaisesti, ja se soveltuu myös eri toimialoille, Orismaa tähdentää.

”Ekokompassin ansiosta olemme vahvistaneet jatkuvan kehittämisen ja parantamisen rutiiniamme. Ympäristöresurssien käyttämiseen on tullut järkeistämistä ja tehokkuutta.”

Satu Orismaa, Linnanmäen turvallisuus-, vastuullisuus- ja tapahtumajohtaja

Ekokompassi on auttanut Linnanmäen Huvipuistoa löytämään uusia keinoja, joilla puisto voi vähentää ympäristövaikutuksiaan ja lisätä toimintansa kestävyyttä.

Linnanmäki
  • Kuusi lastensuojelutyötä tekevää järjestöä perusti huvipuiston vuonna 1950. Vuonna 1957 järjestöt perustivat Lasten Päivän Säätiön.
  • Vuosikymmenten aikana Lasten Päivän Säätiö on tukenut huvipuistotoiminnan avulla lastensuojelutyötä noin 130 miljoonalla eurolla.
  • Linnanmäellä on kaikkiaan 42 erilaista huvipuistolaitetta sekä pelejä, kioskeja ja ravintoloita.

Ympäristötyön kehittämisessä yhteistyö on kantava voima

Kun Linnanmäki lähti kehittämään ympäristöohjelmaansa, se tunnisti ensin tärkeimmät ympäristövaikutuksensa. Huvipuisto rakensi ohjelmansa suoraan Ekokompassi-järjestelmän valmista kehystä hyödyntäen. Orismaa näkee, että ympäristötyöllä on nyt vankka pohja.  

– Huvipuisto on kausitoimintaa, ja Ekokompassi-matka sopi hyvin yhteen kausiluontoisuuden kanssa. Talvisin kehitämme ja suunnittelemme intohimolla aina tulevan kauden uusia asioita. Lopulta kyse on ihan tavallisesta työstä, mutta olennaista on, miten asioita tehdään.

Linnanmäellä ympäristötyöhön on sitoutunut koko henkilöstö eli hupimestareiden moninainen joukko. Varsinainen ympäristötiimi koostuu huvipuiston eri toimintojen hupimestareista. Ympäristöohjelmaa edistetään konkreettisesti ja aktiivisesti.

– Mietimme ympäristötiimin kanssa yhdessä, miten voimme parhaiten tunnistaa seuraavia kehityskohteitamme. Minun roolini on tukea, auttaa ja mahdollistaa. Iloitsemme yhdessä onnistumisista, Orismaa kertoo ja jatkaa:

– Ympäristötyö on meillä yksi iso innostuksen aihe. Ekokompassi-sertifikaatti tuo iloa ja merkitystä. Se on osoitus siitä, miten hienoa kehitystyötä olemme saaneet aikaan koko huvipuistossa.

Ekokompassi on tarjonnut Linnanmäen ympäristötyölle punaisen langan, miten huvipuisto voi ottaa entistä isompia kehitysaskeleita vastuullisuusmatkallaan. Ympäristötyö näkyy hupimestareiden arkisessa puheessa ja päivittäisissä toimissa.

– Meillä on sisäinen palo ympäristöasioiden edistämiseen. Kauden aikana työllistämme noin 800 hupimestaria. Kannustamme hupimestareita vinkkaamaan aloitteitaan ja ideoitaan ympäristövastuun teemoista. Tämä auttaa meitä ympäristötyön kehittämisessä.

Jatkuvan parantamisen rutiini näkyy huvipuiston eri osa-alueilla

Linnanmäen ympäristövastuussa korostuvat muun muassa jätehuollon tehostaminen, uusiutuvan energian käyttö, tavarahankintojen vastuullisuus, ruokailun ekologisuus ja viestinnän merkitys.

– Ekokompassin ansiosta olemme saaneet jatkuvan kehittämisen ja parantamisen rutiinin eri toimintoihin. Ympäristöresurssien käyttämiseen on tullut järkeistämistä ja tehokkuutta.

Jätemäärän vähentäminen ja kierrätysasteen parantaminen on onnistunut esimerkiksi lajittelumahdollisuuksia kehittämällä. Puistosta löytyy useita eko- ja kierrätyspisteitä. Huvipuiston tyyliin roskakorit saattavat huikata kiitoksen. Huvipuistolaitteet pyörivät nykyään tuulivoimalla. Kiinteistöt puolestaan lämpiävät uusiutuvalla alkuperäsertifioidulla kaukolämmöllä. Tavarahankinnoissa Linnanmäellä on kiinnitetty huomiota tavaroista syntyvään jätteeseen. Pyrkimys resurssitehokkuuteen on kova.

– Peleissä voittaja voi vaihtaa tavarapalkinnon halutessaan herkkulipukkeeseen tai lahjoittaa sen lastensuojelutyölle. Tästä on tullut hurjan suosittu vaihtoehto, Orismaa havainnollistaa.

Huvipuiston ravintoloissa suositaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja vegaanisten herkkujen määrää on lisätty. Muutenkin resepteissä ja tuotekehityksessä pyritään huomioimaan eri tavoin ympäristönäkökulmat.

– Sisäisen ja ulkoisen viestinnän merkitystä ei pidä unohtaa. Esimerkiksi asiakkaillemme annamme vinkkejä ympäristövastuulliseen huvitteluun ja kerromme vaikkapa siitä, miten huvipuistoon voi saapua julkisilla tai pyörillä.

Resurssitehokkuutta, uusia rutiineja ja sitouttamista:
Ekokompassin hyödyt Linnanmäelle
  • Jätemäärä on vähentynyt ja kierrätysaste parantunut.
  • Uusiutuvan energian käyttö on laskenut päästöjä.
  • Ympäristöresurssien hyödyntäminen on tehostunut.
  • Turhat tavarahankinnat ovat vähentyneet.
  • Vegaanisten herkkujen määrä on lisääntynyt ravintoloissa.
  • Viestintä on tehostanut ympäristötekojen vaikuttavuutta.
  • Jatkuvan kehittämisen rutiini on tullut jäädäkseen.
  • Osaaminen ympäristövastuun asioissa on kehittynyt.
  • Ympäristötyö innostaa ja sitouttaa työntekijöitä.

    Lue lisää Linnanmäen vastuullisuudesta »

Asiantuntijan tuki auttaa sertifiointiprosessin edistämisessä

Ekokompassin ympäristöjärjestelmä saa Orismaalta kiitosta kokonaisvaltaisuudesta ja prosessiluontoisuudesta. Järjestelmä ohjaa selvästi, mitä missäkin järjestyksessä tehdään. Näin pienempiin osa-alueisiin pilkottua kokonaisuutta on helpompi edistää.

– Asiantuntijan tuki on ollut hyödyllistä, arvokasta ja sujuvaa. Ekokompassin asiantuntija on ohjannut meitä oikeaan suuntaan ja auttanut soveltamaan järjestelmää meidän monipuoliseen toimintaamme. Tuen ansiosta olemme oppineet paljon matkan varrella.

Ainoaksi haasteeksi Orismaa mainitsee sen, että toisinaan ympäristöasioita joudutaan priorisoimaan. Kaikkea ei ole mahdollista toteuttaa kerralla. Ekokompassin työkalut ovat kuitenkin auttaneet ympäristötoimien aikatauluttamisessa.

– Ekokompassin sertifiointiprosessi on ollut avuksi myös hupimestareiden oman osaamisen kehittämisessä. Nyt pystymme huomioimaan ympäristövastuun entistä paremmin Linnanmäen palveluiden, tuotteiden ja koko huvipuiston kehittämisessä.

Ekokompassi-sertifikaatin lisäksi Linnanmäen Huvipuisto on mukana Sustainable Travel Finland -ohjelmassa, joka edistää Suomessa kestävää matkailua. Ohjelman edellytyksenä on sertifioitu ympäristöjärjestelmä, joka toteutuu Linnanmäellä Ekokompassin ansiosta.

”Asiantuntijan tuki on ollut hyödyllistä, arvokasta ja sujuvaa. Ekokompassin asiantuntija on ohjannut meitä oikeaan suuntaan ja auttanut soveltamaan järjestelmää meidän monipuoliseen toimintaamme.”

turvallisuus-, vastuullisuus- ja tapahtumajohtaja Satu Orismaa.

Ympäristöjärjestelmä takaa mahdollisuuden kehittyä entisestään

Hienot onnistumiset kannustavat ja motivoivat Linnanmäen hupimestareita jatkamaan ympäristötyötä. Kun teema on entistä vahvemmin ja laajemmin esillä, se voi Orismaan mielestä avata uusia mahdollisuuksia toteuttaa ympäristövastuuta.

– Linnanmäki on arvokas myös luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Me ylläpidämme viihtyisää puistoa: tarjoamme muun muassa puiston alueella linnuille huvipuistotyyliin sopivia pönttöjä ja rakentamisessa olemme tuoneet pehmeyttä puistoon viherkatoin.

Ympäristötyö vaatii siis jatkuvaa kehittämistä ja kehittämisen seurantaa, mikä kuuluu myös Ekokompassin ympäristöjärjestelmän luonteeseen. Linnanmäki asettaa vuosittain tavoitteita, joilla se voi tehdä ympäristötyöstään entistäkin vaikuttavampaa ja näkyvämpää.

– Ekokompassi ohjaa tarkastelemaan omaa toimintaamme eri näkökulmista ja auttaa löytämään uusia keinoja, joilla voimme vähentää ympäristövaikutuksiamme ja lisätä toimintamme kestävyyttä. Olemme sitoutuneet tähän yhdessä kaikkien hupimestareidemme kanssa.

”Ympäristötyö on meillä yksi iso innostuksen aihe. Ekokompassi-sertifikaatti tuo iloa ja merkitystä. Se on osoitus siitä, miten hienoa kehitystyötä olemme saaneet aikaan koko huvipuistossa.”

turvallisuus-, vastuullisuus- ja tapahtumajohtaja Satu Orismaa
Tutustu muihin kesäkohteisiin, missä tehdään ympäristötyötä täällä »
Haluatko tietää, miten Ekokompassi soveltuu teille?

Lataa ilmainen opas!

Helppokäyttöiset, valmiit työkalut ympäristötyöhön kaikilla toimialoilla

Uusimmat artikkelit