Ympäristövastuu on Porokylän Leipomolle selvä kilpailuvaltti. Ekokompassi on tarjonnut leipomoyritykselle eväät tehdä ympäristötyötä pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti, mikä näkyy suotuisana brändimielikuvana ja positiivisena kassavirtana.
Porokylän Leipomo on kasvanut reilun 40 vuoden aikana pienestä kyläleipomosta koko Suomen leipomoksi. Yrityksessä oli tehty ympäristötyötä jo aiemmin, mutta Ekokompassi antoi tekemiselle uudet raamit. Leipomo sai Ekokompassi-sertifikaatin vuonna 2020.
Perheyrityksen viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen kertoo, että leipomon ympäristötyötä ohjaamaan haluttiin käytännöllinen työkalu, joka tukisi myös elintarviketurvallisuuteen liittyvää FSSC22000-sertifikaattia.
– ISO-sertifikaatin toteuttaminen olisi ollut meille työlästä ja vaatinut investointeja. Ekokompassin ympäristöjärjestelmä taas on kevyt ja helppo, ja siinä on selkeä sapluuna eri osa-alueista. Omaa ympäristöohjelmaa voi muokata itselleen olennaisten sisältöjen mukaan.
Ensimmäisenä Porokylän Leipomo halusi varmistaa, että se toimii vähintäänkin ympäristölakien ja -säädösten mukaan. Nyt Ekokompassin ympäristöjärjestelmä on käytössä jo neljättä vuotta, joten yritys on ehtinyt hioa toimintatapojaan entistä kestävämmiksi ympäristön näkökulmasta.
”Ekokompassin ympäristöjärjestelmä on kevyt ja helppo, ja siinä on selkeä sapluuna eri osa-alueista. Omaa ympäristöohjelmaa voi muokata itselleen olennaisten sisältöjen mukaan.”
viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen
Porokylän Leipomo
- Yritys on lähtöisin Nurmeksesta. Nyt sillä on kolme tuotantoyksikköä ja kaksi myymäläleipomoa.
- Yrityksessä työskentelee 200 työntekijää. Vuonna 2023 sen liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa.
- Leipomon päätuotteita ovat ruisleivät ja gluteenittomat leipomotuotteet.
Tasokas ympäristötyö vastaa asiakkaiden vaatimuksiin
Ekokompassi on selkeyttänyt ja vahvistanut Porokylän Leipomon ympäristötyötä. Yritys on dokumentoinut ympäristötoimensa, asettanut ympäristötyölleen tavoitteet ja luonut mittariston, jonka avulla toimintaa ja kehitystä on mahdollista verrata aiempaan.
Kunnianhimoinen työ ympäristövastuun parissa on valmistanut leipomoyritystä vastaamaan kahden suurimman asiakkaan, Keskon ja S-ryhmän, ympäristövaatimuksiin. Porokylän Leipomolla on kova tahto säilyttää asemansa jatkossakin isojen kauppaketjujen leipähyllyillä.
– Tietysti Ekokompassilla ja ympäristötyöllämme on positiivinen vaikutus myös leipomon brändimielikuvaan. Kaikki hyvä puhe meistä on todella arvokasta, Hyvärinen kiittelee.
Hyvärinen koordinoi Porokylän Leipomon ympäristötyötä: hän muun muassa kaivaa ja seuraa dataa, valitsee vastuullisia yhteistyökumppaneita sekä viestii ympäristövastuusta sisäisesti ja ulkoisesti. Ympäristötyö kuuluu kuitenkin jokaisen työntekijän vastuulle.
– Ekokompassi-ympäristötyö on tuntunut mieluisalta ja merkitykselliseltä. Työyhteisömme tahtotila on ollut hyvä, eikä ympäristötoimien puolesta ole tarvinnut taistella, Hyvärinen iloitsee ja jatkaa:
– Esimerkiksi nykyisellä kolmivuotiskaudella otimme mukaan eri henkilöstöryhmiä ympäristöohjelman tekemiseen. Saimme ideoita enemmän kuin meillä on resursseja tehdä. Valitsimme niistä merkityksellisimmät ja jätimme muut odottamaan.
Hävikki minimiin ja eroon fossiilisista polttoaineista
Parhaillaan Porokylän Leipomon ympäristötyön painopisteitä ovat hävikin vähentäminen, fossiilisista polttoaineista irtautuminen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävä toiminta.
Viiden vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna yritys on supistanut hävikkiään noin kahdeksasta prosentista neljään prosenttiin. Joillakin tuotantolinjoilla luku on painunut jopa alle kahden prosentin. Hävikin pienentäminen on onnistunut, vaikka liiketoiminta on kasvanut vuosi vuodelta.
– Hävikin vähentämisessä on käytetty jo vuosia lean-työkalua eli jatkuvan parantamisen mallia. Prosesseja optimoimalla voidaan hienosäätää sitä, ettei hukkaa syntyisi.
Syömäkelpoinen ylijäämä, eli hävikkileivät ja -pullat, menevät ensisijaisesti ruoka-apuun. Leipomon suurin jätejae on biojäte, josta tehdään biokaasua. Yrityksessä pohditaan jatkuvasti, miten biojätteen määrää saisi vähennettyä ja voisiko siitä tehdä vielä biokaasua parempia jalosteita.
Yksi leipomon pitkäaikaisimmista tavoitteista on päästä irti fossiilisista polttoaineista. Yritys avasi uuden leipomoyksikön kesällä 2023. Silloin investoitiin uuteen tuotantolinjaan, jolla merkittävintä tuotetta valmistetaan nyt öljyuunin sijaan sähköuunissa. Vaikka öljyuuneja on edelleen käytössä, niiden käyttöastetta on pystytty nostamaan.
– Olemme tehneet arvopohjaisen valinnan, että kaikki käyttämämme sähkö on tuotettu tuulivoimalla. Tämä on helppo toimenpide, ja se on eduksi myös päästölaskennassa.
Tänä vuonna Porokylän Leipomo on tehnyt ensimmäistä kertaa päästölaskelmia. Yrityksen hiilijalanjälki on yhteistyökumppaneille tärkeä asia. Leipomo seuraa nykyään entistä aktiivisemmin myös omaa energiankulutustaan, jotta siitä saisi säästöjä.
Ekokompassi-ympäristöohjelman hyödyt Porokylän Leipomolle
- Hävikin ja biojätteen määrä on pienentynyt merkittävästi.
- Uusiutuvan tuulivoiman käyttö on vähentänyt päästöjä.
- Päästölaskelmat ovat vakuuttaneet yhteistyökumppaneita.
- Yritys on pystynyt vastaamaan asiakkaidensa ympäristövaateisiin.
- Ympäristötyö on vaikuttanut myönteisesti brändimielikuvaan.
- Jatkuvan parantamisen malli on vahvistanut ympäristövastuuta.
- Ympäristövastuu on mahdollistanut nousujohteisen kasvun.
Ekokompassi luo asiantuntevat puitteet ympäristötyölle
Ympäristötyön haasteena Hyvärinen näkee sen, että kun tiettyjä ympäristötoimia tehdään ensimmäistä kertaa, niitä on vaikeaa aikatauluttaa ja resursoida. Kolmivuotisen kauden aikana saavutetut tulokset auttavat kuitenkin hiomaan tavoitteita ja toimenpiteitä jatkossa.
Ekokompassin ympäristöjärjestelmä on helpottanut Porokylän Leipomoa rakentamaan omannäköisen ympäristöohjelman.
– Ekokompassin järjestelmä on visuaalisesti kiinnostava ja siellä on valmiita mittariehdotuksia. Ympäristöohjelma on helppo luoda. Prosessi luo raamit ympäristötyölle ja tukee omaa työntekoani. Ekokompassin ansiosta ympäristötyölle tulee otettua aikaa ympäri vuoden, Hyvärinen sanoo ja lisää:
– Ekokompassin asiantuntija on ollut tosi hyödyllinen apu etenkin mittareiden valinnassa ja oman ympäristöohjelman rungon rakentamisessa.
Hyvärinen arvostaa sitä, että Ekokompassi-prosessiin kuuluu ulkoinen auditointi. Auditoija on mahdollista valita itse.
– Auditoija on kuin sparraaja, joka varmistaa, että ympäristövastuutyömme vastaa siihen liittyviä suunnitelmia ja tavoitteita.
Ympäristövastuu vankistaa nousujohteista kasvua
Porokylän Leipomon tavoitteena on jatkaa johdonmukaista ympäristötyötä, sillä se ulottuu miltei kaikkialle organisaatiossa. Vuonna 2023 yrityksen liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa, ja sen vuosittainen kasvu on pysynyt jo pitkään 8–10 prosentissa.
– Yrityksemme kasvu pysähtyisi, jos emme tekisi ympäristötyötä. Samalla pystymme vastaamaan meille tärkeiden asiakkaiden ympäristöselvityksiin ja -tavoitteisiin, Hyvärinen painottaa.
Hän tiedostaa, että yhteiskunta ja asiakkaiden vaatimukset muuttuvat koko ajan, mikä vaatii jatkuvaa kehitystyötä. Ekokompassi on tässä hyvä työkalu jatkossakin uusiutumishaluiselle leipomoyritykselle.
”Yrityksemme kasvu pysähtyisi, jos emme tekisi ympäristötyötä.”
viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen