Haluatko talvilomailla paikassa, jossa tehdään työtä ympäröivää luontoa kunnioittaen? Ekokompassi opastaa ympäristötyössä monenlaisia matkailualan yrityksiä aina Hangosta Inariin. Muun muassa useat Suomen hiihtokeskukset pitävät ympäristötyötään kurssissa Ekokompassin avulla.
Matkailu kuluttaa luontoa ja aiheuttaa päästöjä. Samaan aikaan Pohjois-Suomen kohteet ovat riippuvaisia ympäröivästä kauniista luonnosta ja sen säilymisestä ennallaan. Hiihtokeskusten keskeiset ympäristöhaitat syntyvät ympäröivän luonnon kulumisesta, liikkumisen päästöistä, rakennusten, valaistuksen ja hissien energiankulutuksesta sekä hankinnoista. Jokainen hiihtokeskus on omannäköisensä, mutta alle koostimme esimerkkejä, mitä käytännön ympäristötyö niissä tyypillisimmillään on.
Monimuotoisuustekoja rinteissä
Hiihtokeskusten toimintaidea perustuu ympäröivään luontoon. Siksi hiihtokeskusten ympäristötyössä tulee huomioida ympäristön kuluminen ja luonnon pilaantumattomuus. Tämä näkyy Suomen hiihtokeskusten tavoitteissa ja ympäristöohjelmissa monin eri tavoin.
Hiihtokeskukset lisäävät luonnon monimuotoisuutta alueillaan muun muassa kylvämällä niittyjä rinteisiin ja nurmea hissien alle. Monimuotoisuuden ylläpitämiseksi niitä täytyy myös hoitaa niittämällä. Sallassa rinneniittyjen kesähuollosta pitävät huolen lampaat. Lammas raivaa ja niittää luonnollisella tavalla heinikot ja pusikot lisäten maiseman monimuotoisuutta. Samalla pölyttäjät ja niittykasvit saavat elintilaa. Kesäisin pystytetään myös linnunpönttöjä rinteitä ympäröivään luontoon.
Ympäröivää luontoa varjellen
Hiihtokeskuksissa vältetään rinteiden turhaa lumetusta sekä hallitaan sulavesien poistumista. Lumiaitojen sekä -ristien huoltaminen ja lisääminen kuuluu käytännön ympäristötyöhön. Niiden avulla lumi kerääntyy tiettyihin paikkoihin, joista lunta voidaan ajaa rinteisiin. Näin lumettamisen tarve vähenee.
Rinnekoneisiin on myös mahdollista asentaa lumenmittausjärjestelmä, jolla pystytään optimoimaan lumen määrä lumetuksen yhteydessä. Kesällä kaikki rinteet ja niiden muodot skannataan, ja kun lumetuksen yhteydessä levitetään lunta rinteisiin, järjestelmä näyttää tarkan määrän. Järjestelmä säästää lumetuksessa sekä vettä, polttoainetta että sähköä.
Rinteet voidaan lumettaa läheisen järven vedellä, ja keväällä rinteiden sulaessa vesi valuu takaisin järveen. Vesi lainataan siis vain hetkeksi käyttöön.
Jätteet kuriin viestimällä
Missä on matkailijoita, siellä on myös roskaa. Hiihtokeskuksissa syntyy varsin vähän ja helposti lajiteltavaa jätettä. Suuremmassa roolissa ovatkin asiakkailta maastoon päätyvät jätteet. Kaikki hiihtokeskukset ovat huomioineet ympäristöohjelmassaan jollain tavalla sen, että kierrätystä tehostetaan ja luontoon päätyvien jätteiden määrää vähennetään.
Käytännössä jätteiden keräämistä on tehostettu lisäämällä jäteasioita ulkoilupaikoille ja -reiteille, hissien ala-asemille ja muille näkyville paikoille. Tällöin kierrättäminen on mahdollisimman helppoa ja roskaaminen vähenee.
Myös ennakkoviestintä hiihtokeskuksen alueelle saapuville matkailijoille on tärkeässä roolissa, somessa voi julkaista vaikkapa videon uusista roskien lajittelumahdollisuuksista laavuilla. Samalla matkailijat tulevat tietoisiksi yritysten panostuksista ympäristötyöhön.
Vuokatissa ruokajätettä vähennetään ResQ-sovelluksen avulla. Sovelluksen kautta kuluttajan on mahdollista ostaa edullisesti elintarvikekelpoista ylijäämäruokaa, joka muutoin menisi hävikkiin. Isommat määrät hävikkiruokaa annetaan paikalliselle ruoka-avun järjestäjälle.
Liikenne sähköistyy – Lapissakin
Suuri osa matkailun ympäristövaikutuksista syntyy liikkumisesta eli siitä, miten kohteeseen matkustetaan ja miten liikutaan paikan päällä itse kohteessa.
Moottorikelkkoja käytetään erityisen paljon Lapissa safareilla, mutta myös liikkumiseen paikasta toiseen, tavaran kuljetukseen sekä matkailijoiden avustamiseen. Sähkökäyttöisiä moottorikelkkoja on jo päästy testamaan Lapin rinteillä, ja niiden saamista käyttöön odotetaan innolla.
Sallassa urheilun lomassa voi vuokrata sähköauton ja hurauttaa sillä päästöttömästi ja edullisesti esimerkiksi kirkonkylälle kauppaan tai maisemapaikoille. Sähköpyörät ja -autot ladataan 100-prosenttisesti uusiutuvalla sertifioidulla Ekoenergialla.
Ylläksellä on panostettu pyöräreitteihin, joita kunnostetaan myös talvella. Tällä kannustetaan hiljaisten, vähäpäästöisten aktiviteettien pariin.
Matkailijoiden liikkumiseen liittyvät ilmastoteot vaativat myös viestinnän kehittämistä. Julkisten kulkuvälineiden käyttöä voidaan edistää aktiivisella viestinnällä ja helpottaa tarjoamalla käteviä bussiyhteyksiä kohteeseen. Ylläksellä opastetaan Skibussin käyttöön auton sijaan ja Vuokatissa kannustetaan etsimään kimppakyytejä.
“Sähkökäyttöisiä moottorikelkkoja odotetaan innolla.”
Hankintojen piilovaikutukset tarkastelussa
Hankinnat ovat tärkeä osa yritysten vastuullisuutta. Vähimmäisvaatimuksena voi olla esimerkiksi energiatehokkuus, vähäpäästöisyys, ympäristömerkki tai kierrätettävyys.
Hiihtokeskusten rinnekoneet toimivat edelleen polttoaineella, mutta koneiden käyttämä diesel voidaan vaihtaa biopohjaiseksi. Hiihtokeskusten on tärkeää pysyä koko ajan kartalla uusista vähäpäästöisemmistä ratkaisuista, jotta ne pystyvät tarvittaessa uusimaan kalustoaan ekologisemmaksi.
Yksi simppeli toimenpide hiilijalanjäljen pienentämiseen on rinteiden valaistuksen päivittäminen energiatehokkaampiin LED-valoihin. Hiihtokeskuksen valaistuksen uusiminen voi kuitenkin olla jopa kymmenien tuhansien eurojen investointi. Niinpä LED-valoja otetaan käyttöön kaikissa kohteissa pitkäjänteisesti sitä mukaa, kun valaistusta täytyy joka tapauksessa uusia ja se on taloudellisesti mahdollista.
Sallassa painotetaan myyntiin otettavien urheiluvaatteiden ja -varusteiden vastuullisuutta. Esimerkkinä tästä on oma ekologisesti tuotettu SkiSalla- mallisto Vaudelta. Vaikka hiihtokeskuksissa myydään eri lajien harrastusvälineitä hiihdosta maastopyöräilyyn, monen matkailijan on fiksumpaa vuokrata välineet. Vuokraamiseen kannustaminen kasvattaa yrityksen positiivista kädenjälkeä.
“90 prosenttia Ylläksen alueen matkailijoista kokee tärkeänä, että matkailuyritykset tai hiihtokeskukset aktivoivat ja auttavat asiakkaita tekemään kestävien valintojen tekemisestä helpompaa.”
POW
Talven pelastaminen vaatii vaikuttavia tekoja
Ympäristön hyvinvointi ja lumiset talvet ovat elintärkeitä asioita talvilajien parissa toimiville yrityksille. Salla, Ylläs ja Ukkohalla ovat osa Protect Our Winters -yhteisöä, joka tiedottaa ilmastonmuutoksesta sekä sen vaikutuksista talvilajeihin. Ylläkselle on luotu ensimmäinen paikkakohtainen kestävän matkailun opas.
Ekokompassi auttaa kartoittamaan seuraavia tekoja, joita yritys voi tehdä ympäristövaikutusten pienentämiseksi ja positiivisen kädenjäljen lisäämiseksi. Koska jokainen hiihtokeskus on omanlaisensa, myös Ekokompassin ympäristöohjelma on räätälöity kunkin keskuksen toiminnan mukaan. Asiantuntijamme tuella hiihtokeskukset ovat päässeet selvittämään, millaisia niiden suurimmat vaikuttamismahdollisuudet ovat juuri omassa ainutlaatuisessa luontoympäristössä.
”Aktiviteeteissa tulee suosia hiljaisia, päästöttömiä vaihtoehtoja”
Hiihtokeskukset ympäristötyössä:
Ylläs
Himos
Salla
Sappee
Ukkohalla
Tahkonrinteet
Vuokatinrinteet