Pakkausten tuottajavastuu uudistui – näin hoidat pakkaukset kiertoon

Pakkausten tuottajavastuu muuttui Suomessa vuoden 2024 alussa. Lakisääteinen velvoite laajentui koskemaan pieniä yrityksiä, joiden liikevaihto on alle miljoona euroa. Nyt kaikkien yritysten täytyy maksaa kierrätysmaksuja markkinoille tuomiensa tuotteiden pakkausten mukaisesti.

Pakkausten tuottajavastuu tarkoittaa sitä, että tuottajan pitää järjestää jätehuolto kaikkien sellaisten tuotteiden pakkauksille, jotka se saattaa markkinoille. Samalla tuottaja vastaa jätehuollon keräys- ja kierrätyskustannuksista. Tuottajan velvollisuus koskee käytöstä poistettuja tuotteita.

Tuottajavastuun piiriin luetaan tällä hetkellä seuraavat tuotteet: renkaat, autot, sähkö- ja elektroniikkalaitteet, akut ja paristot, sanoma- ja aikakauslehdet, pakkaukset, juomamukit, kosteuspyyhkeet, ilmapallot, tupakkatuotteet sekä kalastusvälineet.

Pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka kertoo, että tulevaisuudessa tuottajavastuu laajentuu todennäköisesti myös tekstiileihin ja urheiluvälineisiin. Siksi myös näitä tuotteita tuottavien yritysten kannattaa olla hereillä.

Kuuluuko yrityksesi tällaisten tuottajien joukkoon?

“Muutosten myötä tuottajavastuun piiriin tulee jopa 30 000 uutta yritystä”

Millaisia yrityksiä pakkausten tuottajavastuu koskee?

Tuottajavastuuta ohjaa EU:n lainsäädäntö, mutta sen toimeenpanossa on kansallisia eroja. Suomessa pakkausten tuottajavastuun muutokset astuivat voimaan 1. tammikuuta 2024. Mikä muuttui aiempaan verrattuna?

  • Pakkausten tuottajavastuun liikevaihtoraja poistui, koska se todettiin EU:n kilpailulain vastaiseksi. Nyt tuottajavastuu koskee myös sellaisia ammattimaisesti toimivia yrityksiä, joiden liikevaihto on alle miljoona euroa. Jos yritys ei ole arvonlisävelvollinen, se ei ole tuottajavastuun piirissä.
  • Vuoden 2024 alussa tuottajan määritelmä muuttui palvelupakkausten ja viljelijäpakkausten osalta. Palvelupakkauksia käytetään esimerkiksi ravintoloiden take away -annosten pakkaamiseen ja viljelijäpakkauksia käsittelemättömien maatalous- ja puutarhatuotteiden pakkaamiseen.

”Liikevaihtorajan poistumisen myötä tuottajavastuun piiriin tulee jopa 30 000 uutta yritystä. Lisäksi pika- ja noutoruoan palvelupakkauksiin tulee muutoksia, koska jatkossa tuottajavastuu koskee nimenomaan pakkauksen valmistajaa, ei pakkaajaa”, Surakka kertoo.

Nyt pakkausten tuottajavastuun piirissä ovat siis seuraavat ammattimaiset toimijat:

  • yritykset, jotka pakkaavat tai pakkauttavat tuotteita Suomen markkinoille
  • yritykset, jotka maahantuovat Suomeen pakattuja tuotteita
  • ulkomaiset yritykset, jotka myyvät pakattuja tuotteita suoraan suomalaisille kuluttajille
  • yritykset, jotka valmistavat palvelu- tai viljelijäpakkauksia Suomen markkinoille 
  • yritykset, jotka tuovat palvelu- tai viljelijäpakkauksia Suomen markkinoille.

Surakka  huomauttaa, että pakkausten tuottajavastuu ei koske paalirehun pakkausmateriaalin tuottajia. Sumin perustama Suomen maatalousmuovien kierrätys Oy on maatalousmuovien kierrätysyhteisö, jossa maatalousmuovien valmistajat, maahantuojat ja myyjät ottavat vapaaehtoisen tuottajavastuun maatalousmuoveista.

SUP-maksut tuottajavastuullisten yritysten maksettaviksi

Vuoden 2024 alusta alkaen pakkausten tuottajavastuu uudistui myös niin kutsuttujen SUP-maksujen (engl. single use plastic products) osalta. Velvoitteen taustalla on kertakäyttömuovi- eli SUP-direktiivi.

“Tämä tarkoittaa sitä, että tuottajien täytyy osallistua kuntien kertakäyttöisten muovituotteiden siivous- ja keräyskustannuksiin. SUP-maksun maksaa sama tuottajavastuullinen yritys kuin kierrätysmaksunkin”, Surakka mainitsee.

Käytännössä SUP-tuotteet ovat kertakäyttöisiä muovituotteita tai ne on valmistettu oxo-hajoavasta muovista. Tällöin muovimateriaali pilkkoutuu hapettumisen seurauksena mikrorakeiksi tai hajoaa kemiallisesti. Moni SUP-tuote on jo lähtökohtaisesti kielletty Suomen markkinoilla.

Lopulliset SUP-tuotteiden siivous- ja keräyskustannukset jaetaan tuottajien maksettaviksi tuoteryhmittäin. Tuottajavastuulliset yritykset voivat halutessaan jyvittää sekä SUP-maksut että kierrätyskustannukset kuluttajahintoihin. 

SUP-tuotteiksi luetaan kokonaan tai osittain muovista valmistetut elintarvikepakkaukset, joustavat pakkaukset ja kääreet, yhdistelmämateriaaleista koostuvat tuotteet, pakkaukseen kuuluvat kaikki osat eli korkit ja kannet, juomamukit korkkeineen ja kansineen sekä kevyet muoviset ostoskassit.

“Moni SUP-tuote on jo lähtökohtaisesti kielletty Suomen markkinoilla.”

Näin yrityksesi voi hoitaa pakkausten tuottajavastuun

Suomessa on kaksi pakkaustuottajayhteisöä, jotka on hyväksytty tuottajarekisteriin: Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Jätelain mukaan tuottajavastuullisen yrityksen täytyy liittyä jompaankumpaan tuottajayhteisöön.

”Tuottaja voi vapaasti valita, kumpaan tuottajayhteisöön se kuuluu. Perusteena voivat olla muun muassa kustannukset, kierrätysaste, kotimaisuus, vaivattomuus, muut palvelut ja tuottajavastuun hoitaminen muissa EU-maissa”, Surakka listaa.

Nykyään tuottajayhteisöjen vastuulla on Suomessa kartonki-, paperi-, muovi-, metalli-, lasi- ja puupakkausten keräys ja kierrätys. Yhteisöt päättävät pakkausmateriaalien kierrätysmaksuista.

Molempien tuottajayhteisöjen palveluyhtiönä toimii Rinki Oy, jonka omistavat Suomen teollisuuden ja kaupan alan liitot. Tuottajayhteisöt ovat valtuuttaneet Ringin rekisteröimään asiakassopimukset ja hallinnoimaan sopimuksia tuottajavastuullisten yritysten kanssa.

Tuottajayhteisöt hoitavat yrityksen tuottajavastuun asianmukaisesti. Ne perivät jäsenyrityksiltään kierrätysmaksut vuosittain. Maksut pohjautuvat pakkausten määriin, jotka on tuotu markkinoille. 

Pakkausten tuottajavastuuta valvoo Pirkanmaan ELY-keskus, mutta se ei määrää eikä kerää kierrätysmaksuja. Jos tuottajavastuullinen yritys ei hoida tuottajavastuuta, ELY-keskus voi antaa laiminlyöntimaksun. Se on prosentti yrityksen edellisen vuoden liikevaihdosta. 

Ota jätelain muutokset haltuun Ekokompassin avulla

Tuottajavastuun avulla yrityksiä ohjataan suunnittelemaan pakkauksia, jotka ovat helposti kierrätettäviä, sisältävät vähemmän materiaalia ja ovat ympäristöystävällisiä. Kierrätystavoitteet kirittävät tuottajavastuullisia yrityksiä ja tuottajayhteisöjä kohti entistä kestävämpää toimintaa.

Tuottajavastuun uudistusten myötä kierrätysvastuu ei ole enää vain isoilla yrityksillä. Muutosten tavoitteena on kohdella yrityksiä tasapuolisesti ja yhtenäistää tuottajavastuun käytäntöjä. Silti pienten yritysten rajalliset resurssit halutaan huomioida, jotta niille ei koidu liikaa vastuuta.

Pakkausten kierrättäminen on olennainen osa kiertotaloutta, ja tähän Ekokompassikin kannustaa yrityksiä. Koska yrityksillä on vastuu markkinoille laskemiensa pakkausten koko elinkaaresta, tuottajavastuu sisältyy ikään kuin automaattisesti yritysten ympäristötyöhön.

Tuottajavastuun uudistusten myötä kierrätysvastuu ei ole enää vain isoilla yrityksillä.

mika surakka, sumi oy

Käytännössä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän rakentamisprosessin aikana yritys saa käyttöönsä lakilistan, johon on koottu keskeinen ympäristölainsäädäntö. Lisäksi yritys toteuttaa jätehuoltosuunnitelman, jonka avulla varmistetaan, että yritys toimii jätesäädösten mukaisesti. 

Ekokompassi järjestää joka vuosi asiakkailleen koulutuksia ajankohtaisista aiheista. Vuoden 2023 lopussa käsittelimme pakkausten tuottajavastuun uudistuksia. Webinaareissamme pääset kärryille yritysten ympäristötyötä koskettavista keskeisistä muutoksista.

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän opastuksella otat haltuun myös alaasi koskevan lainsäädännön, kuten pakkausten tuottajavastuun. Me opastamme alkuun.

Haluatko tietää, miten Ekokompassi soveltuu teille?

Lataa ilmainen opas!

Helppokäyttöiset, valmiit työkalut ympäristötyöhön kaikilla toimialoilla

Uusimmat artikkelit