Systemaattinen ympäristötyö tuo Kemvitille taloudellista säästöä ja tukee myyntiä

Ympäristövastuusta on tullut kiinteä osa Kemvitin liiketoimintaa ympäristöjärjestelmän ansiosta. Ekokompassin myötä jätteiden kierrätys on tehostunut, materiaalitehokkuus parantunut ja energiankulutus pienentynyt, mikä näkyy rahallisena säästönä ja silkkana mielihyvänä.

Perheyhtiö Kemvit on valmistanut ammattikäyttöön soveltuvia puhdistusaineita yli 30 vuotta. Kun 2010-luvun alussa omistajuus yrityksessä vaihtui, ympäristöasiat nousivat entistä vahvemmin pinnalle. Yrityskulttuuria ryhdyttiin kehittämään tietoisesti kestävämpään suuntaan.

– Ensimmäinen mielikuva sertifioidusta ympäristöjärjestelmästä oli pienelle yritykselle valtava kallio. Kuinka otamme niin ison asian haltuun? Miten resurssimme riittävät? Osaammeko varmasti? Arvostellaanko meitä? Kemvitin toimitusjohtaja Juuso Viherlaakso muistelee.

Kemvit sai Ekokompassi-sertifikaatin toukokuussa 2022. Prosessin myötä ilmeni, että yritys oli tehnyt entuudestaan monia oikeita asioita ympäristön hyväksi. Kemvitillä on ollut jo vuosien ajan isoja yritysasiakkaita, joiden ISO-järjestelmät ovat asettaneet yhteistyölle omat raaminsa.

Nyt Ekokompassi-sertifikaatti tukee Kemvitin muita sertifikaatteja: yrityksen kaikilla tuotteilla on Avainlippu ja tietyillä tuotteilla lisäksi Allergiatunnus ja Joutsenmerkki.

“Ekokompassi helpottaa ja tukee suoraan myyntiä, kun voimme osoittaa asiakkaillemme, että olemme tehneet järjestelmällistä ympäristötyötä”

toimitusjohtaja Juuso Viherlaakso

Kemvitin toimitusjohtaja Juuso Viherlaakso ja kemisti Mattias Finell näkevät, että systemaattinen ympäristötyö tuo pienelle yritykselle rahallista säästöä ja tukee yrityksen myyntiä.

Kemvit Oy
  • Kehittää ja valmistaa jauhemaisia ja nestemäisiä puhdistusaineita KW-tuotemerkillä ammattikäyttöön.
  • Tuotteita käytetään esimerkiksi ammattikeittiöissä, ammattisiivouksessa, pesuloissa, elintarvike- ja metalliteollisuudessa, maataloudessa sekä henkilöhygieniassa.
  • Vientiin yrityksen tuotannosta menee noin 20 prosenttia, ja tuotteita on saatavilla yhdeksässä maassa.

Sertifikaatti on osoitus järjestelmällisestä ja tavoitteellisesta ympäristötyöstä

Ekokompassin avulla Kemvit on dokumentoinut ympäristötoimensa, asettanut ympäristötyölle tavoitteet ja luonut mittariston, jonka avulla toimintaa ja kehitystä voidaan verrata edellisvuoteen. Nyt ympäristövastuun toteuttaminen ja seuraaminen on aiempaa selkeämpää.

– Ympäristöjärjestelmä on hyvin maanläheinen ja helposti lähestyttävä. Toimenpiteitä ja tavoitteita ei sanella ulkopuolelta, vaan määrittelemme itse riittävän kunnianhimoiset mutta realistiset tavoitteet, Kemvitin kemisti Mattias Finell kuvailee.

– Ekokompassi madalsi kynnystä ympäristöjärjestelmän käyttöönotolle. Sen myötä ryhdyimme tekemään asioita oikeasti järjestelmällisesti ja systemaattisesti, Viherlaakso lisää.

Muutamissa julkishallinnon tarjouskilpailuissa Kemvitille on ollut konkreettista hyötyä hyväksytystä ympäristöjärjestelmästä. Toisinaan tarjousta ei ole edes voinut jättää ilman järjestelmää.

– Ekokompassi helpottaa ja tukee suoraan myyntiä, kun voimme osoittaa asiakkaillemme, että olemme tehneet järjestelmällistä ympäristötyötä, Viherlaakso vakuuttaa.

Kemvitillä koko henkilöstö on sitoutunut ympäristötyöhön, sillä se tuo aitoa mielihyvää potentiaalisen rahansäästön lisäksi. Finell huolehtii varsinaisen järjestelmän hallinnasta. 

Kemvitin koko henkilöstö on sitoutunut yrityksen ympäristötyöhön. Työntekijöitä on koulutettu muun muassa kierrätysasioissa, minkä ansiosta sekajätteen määrä on vähentynyt merkittävästi.

Kierrätysaste ja materiaalitehokkuus nousuun, energiankulutus laskuun

Kemvitin ympäristötyö kohdistuu erityisesti jätteen vähentämiseen, materiaalitehokkuuden parantamiseen, energiankulutuksen pienentämiseen sekä viestinnän lisäämiseen.

– Henkilökunnan ympäristötietoisuus on lisääntynyt kouluttamisen ansiosta. Jokainen työntekijä osaa lajitella jätteet oikein. Sekajätteen määrä on vähentynyt merkittävästi, ja viime syksynä saimme myös muovijätteelle oman keräysastian, Finell iloitsee.

Ekokompassin myötä Kemvit on siirtynyt käyttämään täysin kierrätysmateriaaleista valmistettuja pakkauksia, jotka tehdään Suomessa.

– Materiaalitehokkuus on parantunut myös niin, että hyödynnämme raaka-ainepakkauksia uudestaan omassa tuotannossamme. Näin vähennämme jätettä ja säästämme rahaa, Finell täydentää.

Kemvit on investoinut viime vuosina muun muassa led-valaisimiin, ilmalämpöpumppuihin ja konttorin välikaton eristyksiin. Energiankulutus – ja esimerkiksi polttoöljyn käyttö – on vähentynyt huomattavasti energiatehokkaiden ratkaisujen myötä. Yritys käyttää biosähköä.

Kun Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä otettiin käyttöön, se oli Kemvitin sisäisen ja ulkoisen viestinnän painopisteenä. Ekokompassin logo on edelleen laajasti näkyvillä yrityksen tuotekorteissa, verkkosivuilla ja koulutusmateriaaleissa.

Ekokompassin hyödyt Kemvitille

  • Jätteiden kierrätys on tehostunut.
  • Materiaalitehokkuus on parantunut. 
  • Energiankulutus on pienentynyt. 
  • Ympäristötyö tuo rahallista säästöä.
  • Myyminen on vakuuttavampaa.
  • Ympäristötyöstä tulee hyvä mieli.

Lue lisää Kemvitin vastuullisuudesta »

Kemvitin kemisti Mattias Finell vakuuttaa, että selkeästi sertifioitu ja uskottavasti auditoitu prosessi helpottaa Ekokompassin käyttöönottoa.

Selkeä ja auditoitu ympäristöjärjestelmä on kätevä ottaa käyttöön

Ekokompassin ympäristöjärjestelmän käyttöönotto lähti käyntiin lupaavasti, mutta korona pysäytti kehitystyön hetkeksi. Kun pahin korona-aika oli selätetty, Kemvit sai ympäristöasiat haltuun vain muutamassa kuukaudessa.

– Ekokompassi on joustava järjestelmä. Se ei ole liian raskas tai byrokraattinen, mutta kaikki oleelliset asiat ovat mukana. Halutessaan järjestelmän saa aika nopealla aikataululla käyttöön, Finell kiittelee ja jatkaa:

– Selkeästi sertifioitu ja uskottavasti auditoitu prosessi helpottaa Ekokompassin käyttöönottoa. 

Kemvitillä oli oma Ekokompassi-asiantuntija, joka opasti ympäristötyössä. Finellin mukaan Kemvit sai asiantuntijalta apua ja palautetta säännöllisesti prosessin aikana. Ympäristöohjelma päivitetään kolmen vuoden välein, jolloin Kemvit voi turvautua taas asiantuntijan suosituksiin ja neuvoihin.

Parhaillaan Kemvitillä on meneillään ympäristölupahakemus, joka liittyy yritystoiminnan päästöihin, jäteveden puhdistamiseen sekä vuotojen hallintaan. Toteutuessaan ympäristölupa täydentää Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää.

“Ensimmäinen mielikuva sertifioidusta ympäristöjärjestelmästä oli pienelle yritykselle valtava kallio. Kuinka otamme niin ison asian haltuun? Miten resurssimme riittävät? Osaammeko varmasti? Arvostellaanko meitä?”

toimitusjohtaja Juuso Viherlaakso

Ekokompassin myötä Kemvit on siirtynyt käyttämään täysin kierrätysmateriaaleista valmistettuja pakkauksia, jotka tehdään Suomessa.

Kattava ympäristöohjelma tarjoaa hyvät eväät pienyrityksen ympäristötyölle 

Kemvitin ympäristötyö on vahvistunut ja tehostunut huomattavasti Ekokompassin prosessin ansiosta. Ympäristösertifikaatti on ollut käytössä pian kaksi vuotta, ja ympäristöjärjestelmä on ajettu sisään pienyrityksen toiminnassa kokonaisvaltaisesti.

– Nyt kun pohjatyöt on tehty kunnolla, jatkamme ympäristötyötä hyvillä mielin tulevaisuudessakin, Viherlaakso kiteyttää.

”Suosittelemme Ekokompassia oikein lämpimästi sellaisille pienyrityksille, jotka kaipaavat rohkaisua ympäristöjärjestelmän haltuunottoon. Systemaattinen ympäristötyö tarjoaa konkreettista taloudellista hyötyä ja aidosti hyvää mieltä koko henkilöstölle.”

toimitusjohtaja Juuso Viherlaakso
Haluatko tietää, miten Ekokompassi soveltuu teille?

Lataa ilmainen opas!

Helppokäyttöiset, valmiit työkalut ympäristötyöhön kaikilla toimialoilla

Uusimmat artikkelit