Usein kysytyt kysymykset

Mikä on ympäristöjärjestelmä?

Ympäristöjärjestelmä on johtamistyökalu, joka ohjaa organisaation ympäristöasioiden hallintaa. Sen avulla tunnistetaan ja seurataan organisaation ympäristövaikutuksia. Ympäristöjärjestelmä muodostaa perustan muiden ympäristöjohtamisen työkalujen käytölle. Näitä ovat mm. ympäristölaskennat, elinkaariarvioinnit ja ympäristömerkinnät. Ympäristöjärjestelmä auttaa organisaatiota kehittämään toimintaansa jatkuvasti ympäristöystävällisempään suuntaan.

Mikä on ympäristöohjelma?

Ympäristöohjelma on toimenpidesuunnitelma, jossa määritellään ympäristötyön tavoitteet ja mittarit sekä suunnitellaan käytännön toimet tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi toimenpiteet aikataulutetaan ja niille määritellään vastuuhenkilöt tai -tahot. Yleensä ympäristöohjelma laaditaan pienentämään niitä ympäristövaikutuksia, jotka on tunnistettu organisaation kannalta merkittävimmiksi. Ympäristöohjelmaa ylläpitämällä voidaan seurata ympäristötyön tavoitteiden toteutumista ja niille asetettujen mittareiden, kuten energiankulutuksen tai jätteen kierrätysasteen, kehitystä. Ympäristöohjelmaa päivitetään säännöllisesti jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti.

Mitä eroa on ympäristöjärjestelmällä ja ympäristöohjelmalla?

Ympäristöjärjestelmä on ympäristöjohtamisen väline, jonka avulla organisaatio mm. tunnistaa ja hallitsee haitallisia ympäristövaikutuksia sekä huomioi ja kehittää toimintaansa jatkuvasti ympäristöystävällisempään suuntaan. Ympäristöohjelma oon toimenpidesuunnitelma, joka sisältyy ympäristöjärjestelmään. Siinä asetetaan ympäristötavoitteet, aikataulu, vastuuhenkilöt ja toimenpiteet, joilla tavoitteisiin päästään.

Kenelle Ekokompassi sopii?

Ekokompassin-ympäristöjärjestelmä on kehitetty sopimaan pk-kokoisten toimijoiden resursseihin kaikilla toimialoilla. Asiakaskuntamme ulottuu järjestöistä pörssiyrityksiin. Ekokompassi perustuu kansainväliseen ISO 14001-standardiin, mutta sisältää opastuksen sekä valmiit työkalut jotka mahdollistavat käytön pienemmässäkin organisaatiossa ilman valmiita resursseja.

Kuinka paljon aikaa tulee varata Ekokompassin rakentamisprosessiin?

Keskimäärin ympäristöjärjestelmän rakentaminen vie noin 6-12kk aikaa, mutta se voi vaatia vähemmän tai enemmän riippuen toimintojen laajuudesta, sekä siitä kuinka paljon organisaatio pystyy aikatauluttamaan omaa aikaa työlle.

Mitä osaamista organisaatiolta vaaditaan?

Organisaatiolta ei vaadita aikaisempaa osaamista, sillä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä rakennetaan asiantuntijan tuella. Oman organisaation käytänteiden tuntemus riittää.

Sisältyykö hiilijalanjäljen laskenta Ekokompassiin?

Hiilijalanjälkilaskenta ei ole pakollinen osa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Neuvomme kuitenkin tarvittaessa, mistä löytyy ilmaisia työkaluja hiilijalanjäljen laskemiseksi tai ohjaamme asiantuntijakumppanillemme valmista laskentaa varten.

Voiko oman ERP-järjestelmän tietoja esimerkiksi jätteistä ja energiankulutuksesta siirtää automaattisesti Oma Ekokompassiin?

Voi, mutta vaatii oman toiminnanohjausjärjestelmän mahdollisuus tehdä pyyntöjä Oma Ekokompassin tietorajapintaan (API).

Kansainvälinen ostaja vaatii ympäristöjärjestelmää. Kelpaako Ekokompassi?

Riippuu ostajan hankintalainsäädännöstä ja sen omista ohjeistuksista. Yleensä Ekokompassi hyväksytään, koska se perustuu tunnettuun ISO 14001-standardiin ja kun siitä toimitetaan ostajalle lisätietoa.

Huomioiko Ekokompassi muita vastuullisuuden osa-alueita? (ekonominen, sosio-kulttuurinen)

Ekokompassi on ympäristöjärjestelmä, joten sosiaalista ja taloudellista vastuuta ei huomioida sertifiointi- tai rakentamisprosessissa. Tarjoamme kuitenkin Oma Ekokompassi -palvelun tukimateriaaleissa myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuun tarkistuslistat joita voi hyödyntää itsenäisesti. Lisäksi Oma Ekokompassi -palvelu mahdollistaa näiden osa-alueiden lisäämisen ympäristöhjelmaan, jolloin niille voi asettaa tavoitteita ja toimenpiteitä sekä luoda omia, seurattavia mittareita.

Voiko Ekokompassin verkkopalvelussa raportoida myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuullisuuden tavoitteita?

Oma Ekokompassi-verkkopalveluun voi halutessaan kirjata myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuullisuuden tavoitteita. Verkkopalvelu taipuu joustavasti organisaation tarpeisiin, mutta Ekokompassin asiantuntijapalvelu ja valmiit materiaalit keskittyvät ympäristövastuuseen

Miten Ekokompassi vastaa ESG-raportointiin?

ESG-raportoinnissa viestitään mm. erilaisista ympäristö-, sosiaaliseen ja taloudelliseen eli hyvään hallintotapaan liittyvistä tunnusluvuista. Ekokompassin verkkopalvelu Oma Ekokompassissa on useita valmiita mittareita ympäristövastuun raportointiin, ja lisäksi asiakkaat voivat lisätä sinne omia mittareitaan esimerkiksi sosiaalisen ja taloudellisen vastuun osalta. Tämä helpottaa ESG-raportoinnissa tarvittavien tunnuslukujen ja niissä tapahtuvien muutosten seuraamista ja tiedon keräämistä ESG-raporttia varten.

Miten Ekokompassi huomioi CSRD-direktiivin?

CSRD-direktiivin mukaisesti raportoitavat ympäristövastuun mittarit sisällytetään Oma Ekokompassi -verkkopalvelun valmiisiin mittareihin lähikuukausina. Lisäksi viestimme CSRD-direktiivistä ja sen vaikutuksista asiakkaisiimme esimerkiksi webinaareissa ja verkkosivuillamme.

Onko Ekokompassi ns. virallinen sertifikaatti?

Ekokompassi on kansallinen sertifikaatti, joka hyväksytään Suomessa mm. monien julkisten tarjouskilpailutusten kriteereissä. Ekokompassi ei kuitenkaan ole toistaiseksi kansallisesti tai alueellisesti sertifioitu, joten sen ei voi katsoa olevan EU-lainsäädännössä vahvistettu, virallinen sertifikaatti. Ekokompassille tullaan hakemaan virallista asemaa sertifiointimenetelmän kautta, kun ns. Green Claims-direktiivi vahvistetaan lopullisesti EU-komissiossa.

Missä serveri sijaitsee?

Amazonin Ruotsissa sijaitsevalla palvelimella.

Haluatko tietää, miten Ekokompassi soveltuu teille?

Lataa ilmainen opas!

Helppokäyttöiset, valmiit työkalut ympäristötyöhön kaikilla toimialoilla

Uusimmat artikkelit