Ympäristövastuun asiantuntija Satu Åhlströmistä tuli Ekokompassin asiakkaiden kokopäiväinen sparraaja keväällä 2024. Satulla on vankka kokemus ympäristöalalta: niin ympäristöjärjestelmistä, hiilijalanjälkilaskennasta kuin käytännön jätehuollon järjestämisestä yrityksille.
Ekokompassi palvelee eri toimialojen pk-yrityksiä ympäri Suomen, ja sen monipuoliset asiakasyritykset ovat ympäristövastuun asiantuntija Satu Åhlströmin mielestä hänen työnsä suola. Auttaessaan yrityksiä hän saa oppia itsekin jatkuvasti uutta.
Iso osa Åhlströmin työajasta kuluu asiakkaiden neuvontaan. Hän auttaa yrityksiä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän rakentamisessa, ympäristövaikutusten kartoittamisessa sekä tavoitteiden ja toimenpiteiden asettamisessa. Vuosittaisessa neuvonnassa yrityksen ympäristöohjelmaa päivitetään ja tehdään vuosiraportointia yhdessä asiakkaan kanssa.
”Minun roolini on kysyä oikeita kysymyksiä, jotta yritys osaa pohtia toimintaansa itsenäisesti ja keksiä sille parhaiten sopivat toimenpiteet. Ohjaan keskustelua, kannustan eteenpäin ja sparraan kohti tavoitteita, jotta yrityksen ympäristövaikutuksia saadaan pienemmäksi.”
Yritysvastuun kenttä elää jatkuvasti – jonkun on pidettävä yritykset kärryillä muutoksista
Åhlström vastaa Ekokompassin asiakkaiden käytössä olevista materiaaleista. Hän muun muassa seuraa lainsäädännön muutoksia ja päivittää ympäristöjärjestelmän lakilistaa silloin kun ympäristölainsäädäntöön tulee muutoksia. Asiakkaan ohjeistuksista ja materiaaleista pyritään tekemään mahdollisimman käyttäjäystävällisiä ja ymmärrettäviä.
Koska yritysvastuun kenttä elää jatkuvasti, Åhlström seuraa aktiivisesti ympäristövastuuseen liittyvää EU-sääntelyä. Hän tutustuu standardeihin ja direktiiveihin, jotta hän tietää, miten ne vaikuttavat erityisesti suomalaisiin pk-yrityksiin. Esimerkiksi kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukaiset raportointivelvoitteet ovat nyt vahvasti työpöydällä.
”Sisäistän helposti suuria kokonaisuuksia ja osaan poimia niistä pääkohdat, jotka pätevät tietylle asiakkaalle. Olen pohtinut työurallani paljon ympäristövastuun teemoja, joten minulla on hyvä tuntuma siitä, millaisia tarpeita yrityksillä yleensä on”, Satu Åhlström toteaa ja lisää:
”Ekokompassissa jätehuolto on aika isossa roolissa, ja jätelainsäädäntö ja jätehuollon käytänteet ovat minulle tosi tuttuja. Siksi tiedän kokemuksesta, miten asiat käytännössä menevät.”
”Ohjaan keskustelua, kannustan eteenpäin ja sparraan kohti tavoitteita, jotta yrityksen ympäristövaikutuksia saadaan pienemmäksi.”
satu åhlström
Asiantuntija saa vaikuttaa ympäristöasioihin yritysten kautta
Ympäristöasiat ovat kulkeneet Satu Åhlströmin matkassa pienestä pitäen. Lapsena hän tykkäsi samoilla luonnossa ja viettää aikaa metsissä. Jo silloin häntä suututti, jos luontoon oli jätetty roskia tai lasinsiruja. Uutiset saastumisesta ja ympäristöongelmista kiinnittivät tytön huomion.
”Yksilö voi vaikuttaa ympäristöasioihin vain omalla panoksellaan. Halusin kuitenkin tehdä jotain lisää, jotta vaikutus olisi suurempi. Työtehtävissäni tämä on onnistunut.”
Åhlström on ehtinyt työskennellä vuosia ympäristöhuoltoalan yritys Remeolla sekä konsulttina mm. rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo Sitowisella. Konsulttina hän teki yritysten ympäristöohjelmia ja hiilijalanjälkilaskentaa.
Ekokompassi tuli Åhlströmille tutuksi jo tuolloin, kun hän neuvoi yrityksiä ympäristökysymyksissä ja toteutti auditointeja Ekokompassin asiakkaille. Niinpä Ekokompassin järjestelmä ja koko työyhteisö tuntuivat kotoisilta, kun Åhlströmistä tuli keväällä 2024 Ekokompassin varsinainen työntekijä.
”Ensikosketus on ollut älyttömän mukava, ja tämä on ollut urallani kaikista miellyttävin uuden työn aloitus. Perehdytysprosessi on onnistunut tosi hyvin. Työporukka on kannustava, ja kaikilta saa tukea matalalla kynnyksellä. Huumoriakin löytyy”, Åhlström iloitsee.
”Yksilö voi vaikuttaa ympäristöasioihin vain omalla panoksellaan. Halusin kuitenkin tehdä jotain lisää, jotta vaikutus olisi suurempi. Työtehtävissäni tämä on onnistunut.”
satu åhlström
Tasokas ympäristöjärjestelmä rakentaa pk-yrityksen kilpailukykyä
Miksi Ekokompassi on Åhlströmin mielestä hyvä ympäristöjärjestelmä? Åhlströmillä on kokemusta kansainvälisestä ISO 14001 -standardista, johon myös Ekokompassi pohjautuu.
”ISO-järjestelmä on hyvä suurille yrityksille, joilla on resursseja, mutta pk-yrityksille se on tosi raskas. Ekokompassi ajaa pienemmissä yrityksissä saman asian pienemmällä työmäärällä. Vaikuttavia asioita pystyy siis tekemään yhtä lailla Ekokompassin avulla”, Åhlström näkee.
Ympäristövastuun asiantuntija arvostaa Ekokompassin henkilökohtaista neuvontaa ja valmiita työkaluja, jotka hyödyttävät yritystä koko ympäristöjärjestelmän rakentamisprosessin ajan. Asiantuntijan tuki kuuluu automaattisesti pakettiin, joten asiakas ei jää koskaan yksin.
”Lisäksi tiedotamme ja koulutamme asiakkaitamme esimerkiksi uutiskirjeiden ja webinaarien avulla. Asiakas saa aina ajantasaista tietoa ympäristövastuun teemoista, kuten muuttuvasta lainsäädännöstä.”
Ympäristötyön lähtöpiste on aina omien vaikutusten kartoittaminen
Åhlström kannustaa pk-yrityksiä tunnistamaan ensi alkuun oman toimintansa ympäristövaikutukset, mikä on aina ympäristötyön lähtökohta. Vain näin vaikutuksia voi pienentää, suunnata resursseja oikeisiin toimenpiteisiin ja kehittää bisnestä kaikin tavoin kestävämmäksi.
”Ekokompassi on tähän hyvä työkalu. Sen avulla yritys pystyy osoittamaan helpommin asiakkaille, rahoittajille ja muille sidosryhmille, että se toimii vastuullisesti auditoidun sertifikaatin mukaan.”
Vaikka raportointivelvoitteet eivät vielä koskisi pk-yritystä, sen on tärkeää tietää etukenossa, mitä sen isommilta asiakasyrityksiltä velvoitetaan. Vaatimukset valuvat herkästi isojen yritysten arvoketjuissa pk-yrityksille. Siksi laadukas ympäristöjärjestelmä on arvokas kilpailutekijä.
”ISO-järjestelmä on hyvä suurille yrityksille, joilla on resursseja, mutta pk-yrityksille se on tosi raskas. Ekokompassi ajaa pienemmissä yrityksissä saman asian pienemmällä työmäärällä. Vaikuttavia asioita pystyy siis tekemään yhtä lailla Ekokompassin avulla”
satu åhlström