Ekokompassi auttoi Varustelekaa suuntaamaan ympäristötyötään vaikuttavaan ja olennaiseen tekemiseen. Vahvan kasvun ja kansainvälistymisen myötä yritys aikoo ottaa käyttöönsä ISO 14001-standardin. Ekokompassin ympäristöjärjestelmä oli hyvä ponnahduslauta kohti ISO-järjestelmää.
Varusteleka on omalla alallaan tunnettu tuotemerkki ja erikoisliike, jonka vaatteet ja varusteet on suunniteltu erityisesti sotilaskäyttöön ja ulkoiluun pohjoisen olosuhteissa. Yrityksen laadukkaat tuotteet soveltuvat niin ammattisotilaille, reserviläisille ja viranomaisille kuin metsästäjille, vaeltajille ja muille vaativille ulkoilijoille.
Varustelekan vastuuttomuuskoordinaattori Minja Orava kertoo, että yrityksen arvomaailma kiteytyy iskulauseeseen ”hyvien puolella”. Hyvien puolella oleminen edellyttää vaivannäköä ja rehellisyyttä.
”Ymmärrämme, että ihmiskunnan olemassaolo sekä yritystoimintamme lähtökohtaisesti rasittaa maapalloa. Meille hyvien puolella oleminen tarkoittaa sitä, että teemme aktiivisesti enemmän hyvää – ei siis riitä, että emme aiheuta pahaa. Siksi puhumme vastuuttomuuden vähentämisestä, emmekä vastuullisuudesta.”
Varusteleka sai alkunsa armeijan ylijäämän myynnistä eli kiertotalousajattelusta. Nykyään enää 15 prosenttia myynnistä muodostuu ylijäämästä, mutta sen rinnalle on syntynyt yrityksen omien merkkituotteiden kiertotalousmalli.
Suuren osan ostetuista tuotteista voi myydä Varustelekalle takaisin, kun tuotetta ei enää tarvitse. Tuotteen kunnon perusteella asiakas saa vastineeksi krediittiä, jolla hän voi ostaa sitä, mitä oikeasti tarvitsee. Tarkoituksena on vastata ylikulutuksen ongelmaan.
Ekokompassista systemaattisuutta ja tavoitteellisuutta ympäristötyöhön
Varusteleka sai Ekokompassi-sertifikaatin vuonna 2019. Vaikka yritys oli tehnyt vastuullisuustyötä ja huomioinut ympäristönäkökohdat jo vuosia aiemmin, kunnolliset mittarit ja tavoitteet puuttuivat. Ympäristötyön selvittämiseen ja seuraamiseen kaivattiin apua talon ulkopuolelta.
”Emme ymmärtäneet strategisesti merkittävimpiä ympäristövaikutuksiamme. Tekstiilien tuottajana ja verkkokauppiaana suurimmat vaikutuksemme syntyvät pitkälti omien seiniemme ulkopuolella”, Orava kuvailee.
Varustelekan ensimmäisessä ympäristöohjelmassa kiinnitettiin huomiota etenkin vastuullisiin hankintoihin, materiaalitehokkuuteen, logistiikkaan sekä viestintään ja vaikuttamiseen. Ekokompassin käytännönläheinen ote ympäristövastuuseen puhutteli pk-yritystä.
Viimeksi kuluneiden vuosien aikana yritys on keskittynyt siirtämään tuotantoaan Kiinasta takaisin Eurooppaan. Lisäksi Varusteleka on asettanut tulevaisuudelle kaksi isompaa tavoitetta: kiertotalouspalvelun skaalaamisen kansainväliseksi ja Atlantin ylisen logistiikan päästöjen minimoinnin.
”Ekokompassi teki vaikutuksiamme näkyvämmiksi ja toi ympäristötyöhömme systemaattisuutta.
Ekokompassin myötä pystyimme myös helposti varmistumaan siitä, että olemme ajan tasalla ympäristölainsäädännöstä ja sen asettamista velvoitteista”, Orava mainitsee ja lisää:
”Pk-yritykselle ympäristöjärjestelmän käyttöönottoprosessi oli mukavan helppo selkeine dokumenttipohjineen. Ekokompassi tuki hyvin järjestelmän käyttöönotossa matkan varrella.”

Kotimaisesta ympäristösertifikaatista kansainväliseen ISO-standardiin
Ekokompassin ympäristöjärjestelmä palveli Varustelekaa hyvin viitisen vuotta, kunnes yritys päätti luopua sertifikaatista. Vuosien aikana Varusteleka on kasvanut ja kansainvälistynyt merkittävästi. Yritys tähtää entistä laajemmin myös kansainvälisille viranomaismarkkinoille.
”Usein vaatimuksena hankinnoissa on ISO 14001 -standardi tai vastaava. Vaikka Ekokompassin myötä vastaammekin moniin standardin vaatimuksiin, kansainvälisesti tunnettu sertifiointipaperi on meille suoraviivaisempi ratkaisu vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi”, Orava toteaa.
Varustelekan prosessi on parhaillaan kesken, kun se päivittää ISO 14001 -järjestelmän käyttöönsä. Kyseessä on kansainvälinen ympäristöjohtamisen standardi. Samanaikaisesti yritys ottaa käyttöönsä muitakin standardeja.
”Ekokompassi oli erinomainen välivaihe, jonka avulla harjaannuimme ympäristöjärjestelmän ylläpitoon ja rakensimme ympäristötyömme järkeväksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi. Ekokompassi auttoi luomaan toimintamallit, jotka on nyt helppo ottaa mukaan ISO-maailmaan”, Orava kiittelee.
Hän toteaa, että tällaiset projektit maksavat, mutta pitkällä aikavälillä vastuullisista toimenpiteistä ja päätöksistä syntyy myös taloudellisia hyötyjä, kun esimerkiksi pakkausmateriaaleja vähennetään ja hankintoja tehdään vain todelliseen tarpeeseen.
”Hyvien puolella oleminen edellyttää myös sitä, että välillä tehdään juttuja, joista ei ole liiketoiminnalle suoraa hyötyä, mutta vastineeksi ehkä saadaan elinkelpoinen planeetta, jolla voi harjoittaa liiketoimintaa.”