Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali
Tuusulanjärvellä järjestettävä Meidän Festivaali on ennakkoluuloton kamaritaidetapahtuma, jolle taiteen lisäksi myös ympäristö on lähellä sydäntä. Ekokompassissa tapahtuma on ollut mukana vuodesta 2016, mutta ympäristötyö on aina ollut oleellinen osa festivaalia.
Tärkeintä Ekokompassissa on Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroisen mukaan ollut henkilökohtainen konsultaatio ja ulkopuolisen asiantuntijan apu ympäristöasioissa. Lisäksi Ekokompassi on auttanut ympäristötyön strukturoinnissa.
– Ehdottomasti suurin hyöty on ollut se, että kerran vuodessa istutaan alas Ekokompassi-neuvojan kanssa ja käydään yhdessä läpi kehityskohteet, Piiroinen toteaa.
Tapahtuman ympäristötyössä työntövoimana ovat toimineet festivaalin sisäiset arvot. Lisäksi kestävyys-aihe on koettu merkitykselliseksi myös festarikävijöille ja esiintyjille.
Tänä vuonna, osana tapahtuman muita ympäristötavoitteita, Meidän Festivaali on erityisesti etsinyt ratkaisuja lentoliikenteen vähentämiseksi. Lentoliikenne, mikä on myös festivaalin suurin päästöjen lähde, on kuitenkin välttämätön osa kansainvälisen taidetapahtuman järjestämistä.
– Kansainvälisyys koetaan tärkeäksi luovan työn edistämisessä, Piiroinen huomauttaa. – Lisäksi kyse on rakenteellisesta ongelmasta – monesti esiintyjien aikataulut eivät salli lentämisen korvaamista muilla matkustusmuodoilla.
Piiroinen kertoo, että keskustelu lentoliikenteen vähentämisestä on ollut klassisen musiikin piireissä pinnalla viime aikoina. Festivaalijärjestäjien lisäksi myös artistit ovat itse pohtineet vaihtoehtoja lentämiselle. Toistaiseksi vaihtoehdot ovat kuitenkin olleet vähissä. Nyt festivaali pyrkii vaikuttamaan asiaan heille mahdollisella tavalla, mm. kompensoimalla esiintyjien lentopäästöjä.
Laajempi keskustelu musiikin ja taiteen alan ympäristövaikutuksista on Piiroisen mukaan tarpeen. Omalla esimerkillään Meidän Festivaali toivookin innostavansa myös muita klassisen musiikin tapahtumia toimiin ympäristön puolesta. Meidän Festivaalin taiteellisen johtajan, Kamus-kvartetin sanoin:
– Jokainen hyvä teko ympäristön hyväksi on siitä ihmeellinen, että sen vaikutukset kasvavat eksponentiaalisesti ajan myötä. Tuhottua on todella vaikea saada takaisin, mutta säilytetty ja suojeltu kasvaa ajan myötä vain lisää hedelmää.