Satsaukset hiilijalanjälki- ja elinkaarilaskentaan ovat vahvistaneet UKI Arkkitehtien asemaa markkinoilla vastuullisena arkkitehtitoimistona. Ajantasaisen tietotaidon ansiosta yritys pystyy pienentämään tehokkaasti rakennusprojektien ympäristövaikutuksia.
UKI Arkkitehdit on profiloitunut vuosien varrella vastuulliseksi arkkitehtitoimistoksi, jolle ympäristön kestävyydestä on tullut tärkeä arvo. Ympäristövastuun strategiseen kehittämiseen, raportointiin ja seurantaan yrityksellä ei kuitenkaan ollut aiemmin virallista järjestelmää.
Ympäristövastaava Tamara Louis on vetänyt UKI Arkkitehtien kestävän kehityksen tiimiä vuoden 2022 alusta lähtien, jolloin yritys lähti mukaan Ekokompassi-prosessiin. Ympäristötyö on edennyt suunnitelmallisesti, sillä yritys on sitoutunut ja panostanut siihen täysipainoisesti.
– Ekokompassin prosessi on tarjonnut meille todella hyviä työkaluja, toimintamalleja ja järjestelmärungon. Olemme saaneet selville lähtötilanteemme ja selvittäneet konkreettiset tavoitteet tästä eteenpäin. Tiedämme, mitä voimme kehittää jatkossa, Louis toteaa ja lisää:
– Ekokompassin ympäristöjärjestelmä ei vaadi, että kaikki olisi heti täydellisesti, vaan se antaa mahdollisuuden parantaa toimintaa pikkuhiljaa askel kerrallaan.
Marraskuussa 2022 UKI Arkkitehdit sai Ekokompassi-sertifikaatin. Hankintaprosessi oli varsin intensiivinen, mutta työ kannatti. Nyt Ekokompassi-sertifikaatti tukee RALA-sertifiointia, joka kertoo rakennusalan yrityksen johtamisjärjestelmän laadusta ja vastuullisuudesta.
”Ekokompassin prosessi on tarjonnut meille todella hyviä työkaluja, toimintamalleja ja järjestelmärungon.”
ympäristövastaava Tamara Louis
UKI Arkkitehdit
- UKI Arkkitehdit on perustettu vuonna 1958. Yritys toimii sekä Suomessa että ulkomailla. UKI Arkkitehdit panostaa vuorovaikutteiseen yhteistyöhön ja virtuaaliseen suunnitteluun.
- Yrityksen toimistot sijaitsevat Oulussa, Jyväskylässä, Helsingissä ja Rovaniemellä. Yrityksessä työskentelee viimeaikaisten yrityskauppojen myötä noin 100 asiantuntijaa.
- UKI Arkkitehdit on mukana Green Building Council Finland ry:n toiminnassa ja on yksi sen perustajajäsenistä. Yhdistys kehittää koko rakennusalan ympäristöasioita Suomessa.
Läpinäkyvä ympäristötyö ohjaa rakennusalaa kestävämpään suuntaan
Jo alun alkaen UKI Arkkitehtien tavoitteena oli, että sen ympäristötyöstä tulee kestävää, läpinäkyvää ja järjestelmällistä. Ympäristöohjelman ansiosta yritys on onnistunut vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja se on voinut seurata tavoitteitaan vuositasolla.
– Ekokompassi on pätevä, tunnettu ja standardoitu ympäristöjärjestelmä, joten se on vahvistanut meidän brändiämme ja kilpailukykyämme. Kyse ei ole vain sanoista vaan todellisista teoista, Louis tähdentää.
Nykyään monissa tarjouspyynnöissä UKI Arkkitehdeilta kysytään ympäristöjärjestelmää, mihin Ekokompassi vastaa erinomaisesti. Ympäristöjärjestelmä tuo aitoa lisäarvoa tarjouskilpailuissa.
Rakennusalalla ympäristötyössä pitää pysyä ajan hermolla, sillä uusia vähähiilisiä materiaaleja ja vastuulliseen toimintaan liittyviä asetuksia tulee jatkuvasti. Uuden oppiminen ja liiketoiminnan kehittäminen on menestyksen elinehto.
UKI Arkkitehdeilla ympäristötyö on otettu vastaan uteliaasti ja innostuneesti. Alussa kaikki halukkaat saivat osallistua ympäristöohjelman toimenpiteiden ja tavoitteiden suunnitteluun. Kun ympäristöasioista on tullut henkilöstölle tärkeitä, tämä näkyy myös asiakasprojekteissa.
– Uusien innovatiivisten ja kestävien ratkaisujen vieminen asiakasprojekteihin voi olla välillä haastavaa. Ala on kuitenkin alkanut muuttua, kun pian melkein joka rakennushankkeelle pitää tehdä ilmastoselvitys. Siksi rakennuttajan tai tilaajan on syytä harkita parempia vaihtoehtoja.
Hiilijalanjälki- ja elinkaarilaskenta vähentää rakennusten ympäristövaikutuksia
UKI Arkkitehdeilla suurimmat ympäristövaikutukset liittyvät ennen kaikkea rakennusprojektien suunnittelutyöhön mutta myös omiin toimipisteisiin. Vuonna 2023 yrityksen henkilöstö osallistui kestävä kehitys arkkitehtisuunnittelussa -koulutuskokonaisuuteen.
Ulkopuolisen tahon järjestämässä koulutuksessa projektipäälliköt ja suunnittelijat pääsivät sukeltamaan vähähiiliseen rakentamiseen, elinkaariajatteluun, luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Koko työyhteisö kävi läpi peruskoulutuksen.
– Koulutuksesta saadun tiedon pohjalta loimme UKI Workbook -työkirjan, joka ohjaa sisäisesti rakennushankkeiden suunnittelutyötä ja tukee kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista.
Osa UKI Arkkitehtien asiantuntijoista on kouluttautunut tekemään hiilijalanjälkilaskentaa. Tällä yritys valmistautuu rakennus- ja maankäyttölain uudistukseen, johon kuuluu ilmastoselvityksen tekeminen. Hiilijalanjälkilaskenta linkittyy myös rakentamisen elinkaarilaskentaan (LCA).
– Uudesta elinkaarilaskennan palvelustamme on paljon enemmän hyötyä asiakkaalle, kun arkkitehtimme tekee sen talon sisällä verrattuna ulkopuoliseen konsulttiin. Näin pystymme vaikuttamaan rakentamisen ympäristövaikutuksiin alusta alkaen.
Omissa toimipisteissään UKI Arkkitehdit on kiinnittänyt huomiota ekologisuuteen muun muassa vaihtamalla sähkön uusiutuvaan energiaan, panostamalla jätehuoltoon, kierrättämällä it-laitteita ja hankkimalla niitä käytettyinä sekä suosimalla junamatkustusta ja työmatkapyöräilyä. – Olemme myös laskeneet yrityksemme hiilijalanjäljen. Sen myötä huomasimme, että Oulun toimipisteemme sähkönkulutus oli aika suuri. Hankimme energiatehokkuuden optimointiin ulkopuolisen palvelun, jotta voisimme säästää energiaa, Louis mainitsee.
Ekokompassi-ympäristöohjelman hyödyt UKI Arkkitehdeille:
- Hiilijalanjälkilaskennan ja elinkaarilaskennan osaaminen tuo kilpailukykyä markkinoilla.
- Yritys pystyy pienentämään alusta alkaen rakennusprojektien ympäristövaikutuksia.
- Ekokompassi-sertifikaatista on konkreettista hyötyä, kun yritys vastaa tarjouspyyntöihin.
- Kokonaisvaltainen ja jatkuva ympäristötyö vaikuttaa positiivisesti brändimielikuvaan.
- Yritys on vähentänyt päästöjä vaihtamalla toimistojensa sähkön uusiutuvaan energiaan.
- Jätehuollon tehostuminen ja vastuulliset hankinnat lisäävät ympäristötyön vaikuttavuutta.
- Luonnonvaroja säästyy, kun yritys kierrättää it-laitteensa ja suosii käytettyjä tietokoneita.
- Kannustaminen junamatkustukseen ja työmatkapyöräilyyn vähentää yrityksen päästöjä.
”Ekokompassi on pätevä, tunnettu ja standardoitu ympäristöjärjestelmä, joten se on vahvistanut meidän brändiämme ja kilpailukykyämme. Kyse ei ole vain sanoista vaan todellisista teoista.”
ympäristövastaava Tamara Louis
Ekokompassi-järjestelmä tukee jatkuvasti kehittyvää ympäristötyötä
Ekokompassi on antanut hyvät lähtökohdat kokonaisvaltaiselle ympäristötyölle, Louis näkee. Jatkuva parantaminen kuuluu asiaan, sillä ympäristöohjelmaa päivitetään vuosittain. Vähintään kolmen vuoden välein valitaan uudet tai päivitetään aiemmat osa-alueet ja tavoitteet.
– Prosessin aikana Ekokompassin asiantuntija on ollut tosi auttavainen. Konkreettinen ja kannustava ohjaus on ollut arvokasta. Tapaamisissa olemme saaneet aina hyviä vinkkejä ja ideoita ympäristötyömme kehittämiseen.
Louis kiittelee Ekokompassin uutta Oma Ekokompassi -verkkopalvelua, joka sisältää kaikki ympäristöjärjestelmän työkalut, ympäristötyön dokumentaation sekä tiedotteet, muistutukset ja koulutukset ympäristövastuun ajankohtaisista aiheista.
– Uusi raportointisysteemi on visuaalinen ja helppokäyttöinen. Järjestelmässä voi asettaa mittarit yhdessä tavoitteiden kanssa. Samalla voi katsoa tuloksia ja vertailla niitä aiempiin vuosiin.
Nyt ja tulevaisuudessa UKI Arkkitehdit haluaa vaikuttaa mahdollisimman laajasti rakennusalan ympäristövaikutusten minimointiin. Tavoitteena on tehostaa rakennusprojektien hiilijalanjälki- ja elinkaarilaskentaa, jotta uusista rakennuksista tulisi ekologisia ja pitkäikäisiä.