Kestävän luontomatkailun edistäminen on ollut matkailuyritys Korsuretkille aina itsestäänselvyys. Nyt työtä ollaan paketoimassa uuteen uskoon Sustainable Travel Finland -ohjelmassa sekä Ekokompassin työkalujen avulla.
Vuoden yksinyrittäjä 2023 Sanni Luomahaara vetää vanhempiensa perustamaa matkailuyritys Korsuretkiä Jämijärvellä.
Luomahaaralle päätös lähteä mukaan Ekokompassi-työhön oli helppo. Pienen, yhden hengen luotsaaman yrityksen mukaantuloa madalsi myös se, että Satakunnan alueelta työn aloitti useampi matkailuyritys paikallisen hankkeen vauhdittamana.
Korsuretket ovat myös mukana Sustainable Travel Finland – ohjelmassa. Ohjelman suorittaneille myönnetään sustainable Travel Finland -merkki, joka tarjoaa matkailualan palveluntarjoajille näkyvyyden Visit Finlandin kanavissa myös kansainvälisille matkailijoille.
Ohjelman myötä yritys voi hakea Sustainable Travel Finland -merkkiä, ja tämä on tähtäimessä myös Korsuretkillä. Ekokompassi-sertifiointi oli yksi askel Korsuretkien polulla kohti merkin myöntämistä.
”Ekokompassi jäsentää yrityksen ympäristötyötä, tekee siitä vertailukelpoista ja varmistaa, että keskitytään oikeisiin asioihin.”
Vastuullisuuspäällikkö Esko Pettay
Korsuretket
- Tarjoaa ruoka-, ohjelma- ja elämyssaunapalveluja sekä ravintola- ja metsäkokoustiloja
- Vuoden yksinyrittäjä 2023
- Mukana matkailualan Sustainable Travel Finland -ohjelmassa
- Sertifioitui muutaman muun Satakunnan alueen yrityksen kanssa samanaikaisesi
Ekokompassin ohjattu prosessi laittoi hyvät ideat liikkeelle
Korsuretket tarjoaa ruoka-, ohjelma- ja elämyssaunapalveluja sekä ravintola- ja metsäkokoustiloja. Toiminta alkoi kanoottien vuokraamisesta, ja kasvoi nopeasti erilaisia elämys- ja ohjelmapalveluita tarjoavaksi matkailuyritykseksi. Toiminnan sydämenä on Jämijärvellä sijaitseva tunnelmallinen Korsukylä.
Ennen Ekokompassin tuomaa jäsennystä työhön pidettiin monia hyviä asioita itsestäänselvyytenä, mutta ei osannut viestiä niistä ulospäin.
Montaa ideaa oli pyöritelty pitkään, kunnes Ekokompassin myötä niitä ryhdyttiin käytännössä tekemään. Käytännön asiat on nyt myös kirjattuna ylös selkeän suunnitelman muodossa.
Kestävä luontomatkailu syntyy paikallisuuden kautta
Monet Korsuretkien tuottamat palvelut tapahtuvat ympäröivässä luonnossa. Toiminnassaan Korsuretket on sitoutunut Noudattamaan Metsähallituksen ohjeistusta kestävästä luontomatkailusta.
– Me tarvitaan sitä ympäröivää luontoa, jotta pystytään toimimaan, Sanni Luomahaara toteaa.
Paikallistuntemus ja paikalliset yrittäjäverkostot auttavat toteuttamaan lähipalveluiden ja lähiraaka-aineiden hyödyntämiseen perustuvat tuote- ja palveluideat.
Uudet rakennukset tehtiin paikallisesta pelkkahirrestä paikallisten rakentajien voimin. Marjat, sienet ja villiyrtit ostetaan paikallisilta kerääjiltä, riistalihat suoraan metsästysseuroilta ja leivät lähileipomosta. Kanat ja koirat ja kesälampaat hoitavat biojätteet.
Korsuretkien toiminnan periaatteita:
- Noutatamme Metsähallituksen ohjeistusta kestävästä luontomatkailusta.
- Suosimme kaikissa yhteistyökumppanuuksissamme paikallisia yrityksiä.
- Vanha kalustomme laitetaan eteenpäin; myymme edukkaasti mm. asiakaskäytöstä poistettuja kanootteja.
- Omissa ohjelmapalveluissamme liikutaan ainoastaan omilla lihasvoimilla.
- Luonnossa liikkuessamme emme jätä jälkiä maastoon.
”Me tarvitaan sitä ympäröivää luontoa, jotta pystytään toimimaan”
Ympäristötyö etenee kohti Sustainable Travel Finland -sertifikaattia ulkopuolisen sparrauksen avulla
Ympäristöasiat on olleet sisäänrakennettuja juttuja luontopalveluyritykselle, mutta ulkopuolinen tarkastelija toi varmuuden, että työ etenee oikeassa kurssissa.
– Ympäristötyöstä ajatellaan suotta, että niiden täytyy olla jotain maata syleileviä juttuja. Asiantuntijalta tuli vahvistus, että pienilläkin jutuilla on väliä.
Kaupan päälle ympäristötyön auditointi ulkopuolisen silmin toi paljon hyviä uusia ajatuksia, miten asiat voi hoitaa. Kun asiantuntija sattui olemaan vielä samoilta kulmilta kotoisin, juttua piisasi.
Korsuretket sertifikaatin yhdessä muutaman muun Satakunnan alueen matkailuyrityksen kanssa, ja on nyt yhden askeleen lähempänä tavoittelemaansa Sustainable Travel Finland -sertifikaattia.
Matkailualalla on uskottavuuskysymys tehdä hommat aidosti ympäristövastuullisesti
Vaikka hankintojen jo ajateltiin olevan vastuullisia ja painottuvan lähituotteisiin, niin Ekokompassi-asiantuntijan opastuksella siihenkin saatiin uusia kehitysideoita kirjattua ympäristöohjelmaan.
Luomahaara toteaa, että ympäristötyö ja siitä myönnettävien merkkien saaminen tarkoittaa suurelta osin samojen asioiden toistoa, jotka on kirjattu ylös.
Pienyrittäjän resurssit ovat rajalliset, ja Sanni Luomahaarakin myöntää, että monia Ekokompassin tarjoamia hyödyllisiä materiaaleja on vielä hyödyntämättä.
Kesäsesonki on Korsuretkillä työntäyteinen, mutta talvi tarjoaa aina aikaa uuden suunnittelulle ja ajattelulle.
”Matkailuyrityksille on uskottavuuskysymys olla mukana”