Pitkäjänteinen ympäristötyö hyödyttää Meriauraa kansainvälisillä markkinoilla

Meriaura

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on vauhdittanut Meriauran matkaa kohti uutta tiukempaa vastuullisuussääntelyä. Samalla Meriaura on osoittanut, että panostamalla vapaaehtoisesti ympäristötyöhön bisnes voi menestyä taloudellisesti.

Meriliikenteen isoimmat ympäristövaikutukset aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöistä, jätevesistä ja mahdollisista öljyvuodoista. Meriaura on ollut tietoinen alan haasteista yrityksen perustamisesta saakka. Jo 1980-lähtien firman johtoajatuksena on ollut toimia maapallon kantokyvyn rajoissa.

Meriauran vastuullisuuspäällikkö Esko Pettay pitää tärkeänä, että vihdoin merenkulkualalla vastuullisuuskysymyksiin aletaan suhtautua vakavasti. Tunnetusti iso laiva kääntyy hitaasti.

”Olemme ryhtyneet tekemään ympäristötyötä jo kauan ennen vakiintunutta sääntelyä. Siksi olemme myös puhuneet vuosien varrella sen puolesta, että merenkulkuun tarvitaan tiukkaa ja selkeää ympäristösääntelyä – mielellään maailmanlaajuisia rajoja, ei vain paikallisia sääntöjä.”

Vaikka Meriaura on tehnyt ympäristötyötä pitkään, Ekokompassi on ollut yrityksen ensimmäinen virallinen ympäristöjärjestelmä. Ekokompassi-sertifikaatin Meriaura sai vuonna 2022.

”Ekokompassi jäsentää yrityksen ympäristötyötä, tekee siitä vertailukelpoista ja varmistaa, että keskitytään oikeisiin asioihin. Jos taas yritys tekee ympäristötyötä omaehtoisesti, jokin olennainen aihepiiri voi jäädä kokonaan käsittelemättä”, Pettay näkee.

”Ekokompassi jäsentää yrityksen ympäristötyötä, tekee siitä vertailukelpoista ja varmistaa, että keskitytään oikeisiin asioihin.”

Vastuullisuuspäällikkö Esko Pettay
Meriaura – Etulinjassa kehittämässä kestävää merilogistiikkaa
  • tuottaa 15 aluksen laivaston voimin kuljetuspalveluita eurooppalaiselle teollisuudelle ja Suomen meriklusterille
  • on erikoistunut teollisuuden tuotteiden ja raaka-aineiden merikuljetuksiin sekä vaativiin erikoislastien kuljetuksiin
  • liikennöi sopimus- ja hakurahtiliikenteessä Euroopan alueella, pääasiassa Itämerellä ja Pohjanmerellä
  • haluaa olla ympäristöystävällisen, innovatiivisen ja ratkaisuhakuisen varustamo- ja merikuljetus-palvelun johtava suunnannäyttäjä
  • pyrkii rakentamaan kestävään bio- ja kiertotalouteen perustuvaa hiilineutraalia yhteiskuntaa. 
  • Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on käytössä Meriauran rahtaus- ja operointitoiminnalla ja laivanhoidolla neljän laivan osalta sekä konsernin tytäryhtiöillä Biolinja Oy, VG-Ecofuel Oy ja VG-Port Oy.
Yritysryhmän oma tankkiauto toimittaa itse tuotettua biopolttoainetta Meriauran laivalle

Ekokompassi kirittää kohti kunnianhimoisempaa ympäristötyötä

Ekokompassin ympäristötyön prosessi on tuonut Meriauran tekemiseen järjestelmällisyyttä ja täsmällisyyttä: tavoitteita on asetettu säännöllisesti, dataa on kerätty kokonaisvaltaisesti ja toimenpiteitä on seurattu aktiivisesti. Yksityiskohtien sijaan fokus on pysynyt kokonaisuudessa.

”Ekokompassi on tukenut Meriauran sisäisten prosessien kehittämistä. Vakuuttava ympäristötyö on kaiken lähtökohta, kun vuosi vuodelta vastuullisuusvaatimukset ja raportointivelvoitteet kiristyvät.”

Jo alkuvaiheessa Meriauralle oli selvää, että Ekokompassi on looginen askel kohti ISO 14001 -ympäristöstandardia. Ekokompassin avulla yritys ryhtyi keräämään muun muassa lakilistaa, josta on ollut iso etu myös ISO-järjestelmän käyttöönotossa.

Yrityskaupat ja listautuminen pörssiin ovat tuoneet Meriauralle lisää vastuita. Vuonna 2022 Meriauran emoyhtiöstä VG-Shippingistä tuli silloisen Savosolar-konsernin pääomistaja. Listaukseen kuuluu myös Meriauran tytäryritys VG-EcoFuel Oy, joka tuottaa biopolttoaineita.

Nyt yrityksellä on edessään CSRD-raportointi vuoden 2025 tiedoista. Kaksoisolennaisuusanalyysi on jo viimeistä piirtoa myöten valmis.

”Tähän asti tehty ympäristötyö, jota myös Ekokompassi on tukenut, auttaa raportointivelvoitteiden saavuttamisessa”, Pettay uskoo.

Vastuullisuuspäällikön työtä helpottaa se, että Merirauralla on myös oma vastuullisuustiimi. Ympäristöarvot ovat iskostuneet organisaation koko henkilöstöön niin kiinteästi, että laivojen kipparitkin ovat poikkeuksellisen hyvin perillä ympäristöasioista.

”Tähän asti tehty ympäristötyö, jota myös Ekokompassi on tukenut, auttaa raportointivelvoitteiden saavuttamisessa”

Kasvihuonekaasupäästöt ja jätevedet entistä paremmin kuriin

Meriauran ympäristöohjelman kaksi tärkeintä tavoitetta liittyvät ilmaston ja meren suojeluun. Siksi laivojen kasvihuonekaasupäästöjä ja jätevesitilastoja seurataan tarkasti jokaisen laivan osalta.

Yrityksen lyhyen aikavälin tavoitteena on tehostaa päästöintensiteettiä neljä prosenttia vuosittain vuodesta 2021 alkaen vuoteen 2026 saakka. Pidemmän aikavälin pyrkimyksenä taas on, että yritys on hiilineutraali 2030-luvulla. Varsin tiukat tavoitteet vaativat pitkäjänteisiä suunnitelmia.

”Tähän mennessä tärkein toimenpiteemme on ollut jätteistä tehtävän bioöljyn tuotanto ja sen käyttäminen polttoaineena. Vaikka joudumme turvautumaan edelleen fossiilisiin polttoaineisiin, biopolttoaineen määrä kaikesta käytetystä polttoaineesta on kasvussa.”

Meriauran toisena keskeisenä tavoitteena on estää kaiken jäteveden pääsy Itämereen. Pari vuotta sitten yritys onnistui muuttamaan muutaman sataman käytäntöjä vastuullisemmiksi jäteveden talteenoton osalta.

”Investoimme kalustoon, jotta uudet energiatehokkaat laivat pystyvät hyödyntämään bioöljyä ja jotta jätevedet saadaan satamissa talteen ja asianmukaiseen käsittelyyn”, Pettay mainitsee.

Yrityskauppojen myötä Meriaura on ollut mukana uusiutuvan energian tuotannossa. Meriaura Energyn aurinkoenergiayksikön kanssa rakennettu monimuotoisuuden kehittämissuunnitelma huomioi luontoarvot entistä paremmin.

Ympäristötyön hyödyt Meriauralle

  • Ympäristötyö on ollut taloudellisesti kannattavaa ja maineen kannalta suotuisaa toimintaa.
  • Ekokompassin ympäristötyön prosessi on tuonut tekemiseen järjestelmällisyyttä ja täsmällisyyttä.
  • Ekokompassi on tukenut sisäisten prosessien kehitystä, kun vaatimukset ja velvoitteet kiristyvät.
  • Ekokompassi on tarjonnut luontevan jatkumon edetä kohti ISO-standardia ja CSRD-raportointia.
  • Yritys on pystynyt panostamaan jatkuvasti entistä paremmin ilmaston ja Itämeren suojeluun.
  • Kasvihuonekaasupäästöjen ja jätevesien määrät on saatu laskuun tietoisten toimien ansiosta.
  • Yritys on onnistunut kirittämään satamia ja muita meriliikenteen toimijoita vastuullisemmiksi.

Pitkäjänteinen ympäristötyö tuo kilpailuetua ja mainehyötyä

Mikä Meriauran ympäristötyön toteuttamisessa sitten on ollut haastavinta? Pettay näkee koko meriliikennealan perustavanlaatuisena ongelmana sen, että fossiiliset polttoaineet ovat edelleen huomattavasti halvempia puhtaampiin polttoaineisiin verrattuna.

”Ongelma on valtavan suuri, ja vastaan haraavia toimijoita on niin paljon. Esimerkiksi suuret öljy-yhtiöt ja fossiilisten polttoaineiden tuottajamaat ovat koittaneet hidastaa ilmastotoimia. Siksi uusia innovaatioita, tiukempia rajoja ja päästökauppaa tarvitaan.”

Arkityössään Pettay on törmännyt raportointivaatimusten monimutkaisiin koukeroihin. Koska vaihtoehtoja ei ole, sääntelyn velvoitteisiin on pakko sopeutua. Uusia vaateita omaksuessa jo tehty ympäristötyö kantaa pitkälle ja kirittää kohti entistä kunnianhimoisempia tavoitteita.

”Onneksi viime vuosina on alkanut selkeästi näkyä, että ympäristövastuullista yritystä arvostetaan entistä enemmän. Ympäristötyö tuo kilpailuetua ja mainehyötyä. Varsinkaan pohjoismaiset suuret yritykset eivät toimi enää sellaisten kanssa, jotka eivät hoida ympäristöasioita kunnialla.”

”Liiketoiminta voi olla taloudellisesti kannattavaa, vaikka yritys tekee ympäristötyötä enemmän kuin lainsäädäntö velvoittaa.”

Haluatko tietää, miten Ekokompassi soveltuu teille?

Lataa ilmainen opas!

Helppokäyttöiset, valmiit työkalut ympäristötyöhön kaikilla toimialoilla

Uusimmat artikkelit