Ympäristöjärjestelmän rakentaminen

Ympäristötyön ei tarvitse olla byrokraattista ja hankalaa. Siihen voi – ja kannattaa – ryhtyä pienemmissäkin yrityksissä. Ekokompassin valmiin prosessin ja selkeiden työkalujen avulla onnistutte.

Ekokokmpassi-ympäristöjärjestelmän rakentamisprosessi

Ympäristöjärjestelmän rakentamisen vaiheet:

Alkukartoitus

Ympäristöjärjestelmän rakentaminen aloitetaan alkukartoituksesta, jonka avulla tutustutte organisaationne ympäristövastuun nykytilaan eri osa-alueilla sekä tunnistatte niitä käytännön toimintoja, joissa voitte pienentää ympäristövaikutuksianne.

Ympäristövaikutusten pisteytys

Ympäristövastuun osa-alueet pisteytetään yhdessä asiantuntijan kanssa sen perusteella, kuinka merkittäviä ympäristövaikutuksia niistä toimintaanne suhteutettuna syntyy ja mitkä mahdollisuudet niihin on käytännössä vaikuttaa. Pisteytyksen pohjalta valitaan keskeiset osa-alueet, joihin ympäristötyössä keskitytään. 

Lainsäädäntö

Ympäristö-, jäte- ja kemikaalilainsäädännön vaatimusten noudattaminen on tärkeä osa ympäristötyötä. Rakentamisvaiheessa käydään läpi ajatasainen ympäristölainsäädäntö asiantuntijan avustuksella. Oma Ekokompassi -verkkopalvelusta löydät aina uusimman tiedon lakiuudistuksista.

Ympäristöohjelma

Seuraavaksi organisaatiollesi luodaan ympäristöohjelma, joka sisältää tavoitteet ympäristötyölle sekä konkreettisia toimenpiteitä niihin pääsemiseksi. Ympäristötyö suunnitellaan ja toteutetaan osana organisaationne muuta työtä, jotta siitä tulee luonteva osa päivittäisiä rutiineja. Toimeenpiteet voivat liittyä esimerkiksi materiaalien käyttöön ja kiertotalouteen, energiankäyttöön, jätehuoltoon ja kierrätykseen tai logistiikkaan.


”Saimme selkeän suunnitelman miten lähdemme parantamaan toimintaamme entisestään ja mitä mittareita meidän kannattaa lähteä rakentamaan”

A to B Finland Oy


Ympäristötyö 

Kun ympäristöohjelma on valmis, henkilöstö sitoutetaan mukaan sitä toteuttamaan. Usein huomataan, että ympäristöohjelman avulla on saatu tehostettua toimintoja ja se näkyy myös työn tuottavuudessa.

Siivooja ympäristötyössä

Auditointi

Ympäristöjärjestelmä on valmis auditointia eli ulkoista arviointia varten noin vuoden sisällä työn aloittamisesta. Kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi heti, ja osa suunnitelluista toimenpiteistä toteutetaankin usein ensiauditoinnin jälkeen.

Ulkopuolinen, puolueeton auditoija tarkastelee, miten yrityksesi on onnistunut 10 kriteerin täyttämisessä. Hän tekee tarvittaessa kenttäkierroksen ja perehtyy yrityksesi tekemään dokumentointiin verkkopalvelussa.  Ekokompassi-auditointi on luonteeltaan koulutuksellinen, josta yrityksesi saa uusia ideoita toteuttaa ympäristövastuuta.

Ekokompassi-sertifikaatti

Hyväksytyn auditoinnin jälkeen yrityksellesi myönnetään ympäristösertifikaatti ja oikeus käyttää Ekokompassi-tunnusta. Ekokompassi-sertifikaatti on merkki ympäristövastuusta ja konkreettisesta työstä ympäristön hyväksi. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta kerrallaan, edellyttäen, että Ekokompassin 10 kriteeriä noudatetaan.


Rakentamisen ja sertifioinnin jälkeen:

Vuosiraportointi

Ympäristötyö jatkuu ja kehittyy. Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä auditoidaan kolmen vuoden välein. Välivuosina toteutetaan sisäisiä auditointeja, raportoidaan työn etenemisestä ja päivitetään ympäristöohjelmaa sekä viestitään sekä sisäisesti omalle henkilöstölle että ulkoisesti asiakkaille ja muille sidosryhmille.

Ylläpito ja kehittäminen

Tarjoamme valmiita työkaluja, ilmaisia webinaareja ja koulutuksia sekä asiantuntijan tukea ympäristöjärjestelmän ylläpitoon ja kehittämiseen. Kaiken löydät Oma Ekokompassi -verkkopalvelusta.