Yrittäjä, näin EU-taksonomia vaikuttaa yrityksesi kilpailukykyyn

Mikä ihmeen EU-taksonomia ja vaikuttaako se pk-yrityksiin? Jos haluat pysyä mukana suuryritysten kilpailutuksissa, asialle on syytä herätä nyt.

Kun luet sanan EU-taksonomia, mitä ajatuksia se sinussa herättää? Ehkei mitään? Tai ehkä haluat vaihtaa sivua ja miettiä mukavampia asioita kuin EU, säädökset ja ympäristövastuu. Ne kuulostavat kalliilta ja hankalilta asioilta pk-yritykselle, jolla on resurssit muutenkin tiukoilla. Mutta ei huolta, me olemme sitä varten, että autamme yritystäsi EU:n sääntelyssä. Yksi asia sinun on kuitenkin syytä tiedostaa: vastuullisuus tulee säilyttämään yrityksesi kilpailukyvyn – ja työntekijöidesi työpaikat.

EU-taksonomia edellyttää vastuullisuutta myös alihankkijoilta

Taksonomia on EU:n uusi luokittelujärjestelmä, joka velvoittaa suuria pörssiyrityksiä vastuullisuuteen. Vaikka EU-taksonomia ei toistaiseksi sellaisenaan velvoita pk-yrityksiä suoriin toimenpiteisiin, sillä on välilliset vaikutukset. Taksonomian puitteissa suuryritykset nimittäin edellyttävät vastuullisuutta koko hankintaketjultaan. Eli kun suuryritykset kilpailuttavat hankkeitaan, mukaan pääsevät usein vain vastuulliset alihankkijat. Onko sinun yrityksesi sellainen? Ympäristöjärjestelmän ja siihen sisältyvän ympäristöohjelman avulla osoitat yrityksesi olevan varteenotettava, vastuullinen kumppani.

Ekokompassin sertifikaatti on merkki yrityksesi vastuullisuudesta

Luultavasti yrityksesi tekee jo paljon ympäristön eteen. Lajittelette jätteitä, käytätte ympäristöystävällisiä pesuaineita, uusiutuvaa sähköä, olette vähentäneet kuljetuksen päästöjä jne. Me autamme yritystäsi muodostamaan näistä tehdyistä toimenpiteistä hallittavan, mitattavan ja raportoitavan kokonaisuuden. Tai sitten lähdemme liikkeelle nollasta, mikäli ympäristöasiat ovat yrityksellesi vielä täysin uusi juttu. Me autamme ihan konkreettisesti ja keskitymme niihin asioihin, jotka ovat juuri sinun yrityksellesi hyödyllisimpiä.

Ympäristösertifikaatti on ansaittava, mutta siitä seuraa palkinto: yrityksesi säästää luonnonvaroja ja omia resurssejaan, kun kulut pienevät ja yrityksesi kilpailukyky säilyy. Vastuullisuus ei enää ole tulevaisuutta, se on tässä ja nyt. Ja yrityksille pakollinen osa liiketoimintaa.

Ota yhteys meihin, niin autamme yritystäsi vastaamaan EU-sääntelyn mukanaan tuomiin uusiin vaateisiin. 

Mitä on EU-taksonomia?

Taksonomia on kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä, joka kuuluu osana EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. Se ohjaa suurten pörssi- ja finanssiyhtiöiden toimintaa ja määrittelee kriteerit ympäristön kannalta kestävälle liiketoiminnalle. Suuryrityksiltä edellytetään läpinäkyvyyttä ja raportointia vastuullisesta toiminnasta. Tavoitteena on auttaa rahoittajia investoimaan kestäviin sijoituskohteisiin.

Miten EU-taksonomia vaikuttaa pk-yrityksiin?

Kun EU säätää, yritykset joutuvat säätämään toimintojaan sen mukaan. Vaikka taksonomia koskee alkuvaiheessa yli 500 henkeä työllistäviä pörssiyrityksiä, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, ulottuvat vaikutukset koko hankintaketjuun. Suuryhtiöiden tulee osoittaa, että myös sen kumppanit toimivat vastuullisesti.

Miten Ekokompassi voi auttaa?

Me autamme sinua luovimaan EU:n sääntelyviidakossa ja laadimme yrityksellesi oman ympäristöohjelman, jonka kautta vastuullisuusraportointi helpottuu. Kun yritykselläsi on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti, osoitat yrityksesi olevan ympäristövastuullinen ja pääset mukaan suuryritysten kilpailutuksiin.

Lataa ilmainen opas

Miten hankit ympäristösertifikaatin?
Miten ympäristöjärjestelmä rakennetaan?
Lataa ilmainen Ekokompassi-opas!

Ilmoittaudu webinaariin