26 miljoonaa litraa vettä säästyi puolessa vuodessa –Urheiluhallit

Urheiluhallit lähti Ekokompassi-työhön jo vuonna 2012, ja yrityksen moniammatillinen ympäristöryhmä kokoontuu usean kerran vuodessa miettimään sekä konkreettisia sähköä ja vettä säästäviä toimenpiteitä että kampanjoita, joilla lisätään asiakkaiden ja henkilökunnan ympäristötietoisuutta.

Urheiluhallien ympäristöryhmän vetäjä Elina Lähdeaho. Kuva: Kari Kuukka

– Meillä on yhteensä kahdeksan toimipistettä, joista seitsemässä toimii uimahalli. Pelkkä vuosittainen vedenkulutus on massiivinen. Samoin sähköä kuluu allastilojen, palloiluhallien sekä kunto- ja ryhmäliikuntasalien valaisemiseen. Tavoitteenamme onkin vaihtaa kaikki lamput led-valaisimiin vuoteen 2028 mennessä. Lisäksi kannustamme asiakkaita lyhyisiin suihkutteluihin sekä jätteiden kierrättämiseen. Peruskorjausten yhteydessä otamme käyttöön uusinta, vettä ja sähköä säästävää tekniikkaa.

Urheiluhallien ympäristöryhmän vetäjä, siivouspäällikkö Elina Lähdeaho.

Vuonna 2018 Urheiluhallit säästi puolessa vuodessa 26 miljoonaa litraa vettä vaihtamalla Kallion, Kontulan ja Vuosaaren halleihin vettä säästävät suuttimet suihkuihin. Töölön halliin asennettiin puolestaan peruskorjauksen yhteydessä allasalueelle valaistus, jonka tehoa säädetään pitkin päivää kattoikkunoista tulvivan luonnonvalon voimakkuuden mukaan. Myös tällä on saatu aikaan merkittävää sähkönsäästöä.

Töölössä uima-allasveden puhdistuksessa käytetään uudenlaista tekniikkaa, jossa puhdistusteho perustuu altaan käyttöasteeseen. Virallisesti puhutaan vedenkäsittelyn kuormitusperusteisesta ajotavasta. Tavalliseen vedenpuhdistusjärjestelmään verrattuna sähköä säästyy noin 20 prosenttia, mikä tarkoittaa 4500 kWh:n säästöä kuukaudessa. Luku ei ehkä kuulosta suurelta, mutta tällä sähkömäärällä lämmittäisi keskimäärin 15 kotisaunaa kuukauden joka ikinen päivä tai yhden saunan 450 kertaa kuukaudessa.

– Ekokompassiin liittyminen on kannustanut Urheiluhalleja pohtimaan uudelleen toimintatapojaan, sillä ympäristöystävällisyyttä voi ujuttaa pieninä annoksina moneen eri asiaan. Meillä esimerkiksi liikunnanohjaajien työvaatteet on valmistettu 70-prosenttisesti kierrätysmateriaalista. Nykyaikana ympäristöarvojen huomioiminen on monelle yritykselle myös kilpailuetu, Elina Lähdeaho summaa.

Lataa ilmainen opas

Mikä on yrityksen ympäristöjärjestelmä ja miten se rakennetaan?
Miten hankit ympäristösertifikaatin?
Lataa ilmainen Ekokompassi-opas!

Ilmoittaudu webinaariin

Lisää asiakastarinoita

Katso kaikki asiakastarinat →